Зрелостниците се явяват на матура по избор, седмокласниците – по математика

матура

Зрелостниците днес ще положат втора задължителна матура по предмет, който те са избрали, а седмокласниците ще се явят на изпит по математика, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката, цитирани от „Дневник“.

В 6.45 ч. ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.

Най-много зрелостници – 16 675, и тази година са предпочели за втора задължителна матура география и икономика. Почти толкова – 16 436 дванадесетокласници, са пожелали да се явят на биология и здравно образование, а английският език е предпочетен от 11 465 зрелостници. Останалите дисциплини са математика, философски цикъл, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, физика, руски език, немски език, испански език, френски език и италиански език.

Изпитът започва в 8 ч. и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

Скалата за оценяване и същата, каквато за матурата по български език и литература. Бележка среден се получава едва при събрани 23 т., въпреки намекването на министър Анелия Клисарова за по-строго оценяване тази година. От 41 до 58.5 т. се получава оценка добър (3.50 до 4.49), от 59 до 76.5 т. – много добър (4.50 до 5.49), от 77 до 94.5 бележката е отличен (5.50 до 5.99), и над 95 т. се получава пълна шестица.

В 9 ч. ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за 7-и клас. Изпитът ще започне в 10 ч. Той се състои от два модула. Първият е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида – със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

Допълнителният втори модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и две задачи с описание и аргументация на решението, уточняват от министерството. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула е 100 точки. Около 61 900 седмокласници се очаква да се явят на изпита по математика.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене