Парламентът реши казуса с добавките на хората с увреждания

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за хората с увреждания. Така депутатите закърпиха висящото положение на хората с увреждания, които бяха застрашени да спрат да получават интеграционни добавки за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги.

С новите текстове месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена трудоспособност.

До промените се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания.

След промените се запазва размерът на месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги в размер 15% от гарантирания минимален доход, както и месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер 20% от гарантирания минимален доход. Уредени са и другите видове добавки за социална интеграция – добавки за балнеолечение и/или рехабилитационни услуги, диетично хранене и лекарствени продукти и достъпна информация.

„Това, което правим в различните типове интеграционни добавки, това, което беше записано в правилника, сега го преместваме в закона“, обясни председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

„Целият проект е огледан отвсякъде. Взети са предвид всички възможни хипотези, на всички групи, защото те не са една и две. Има такива, които имат експертни решения, които продължават след решението на съда, други, които са в процедура на производство. Всички тези групи сме ги уредили по отделен начин с текстове“, добави той.

Близо половин милион души получават добавки за социална интеграция, като те са различни видове – за транспорт, за обучение, за телекомуникационни услуги, лекарства и други.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АНЕВ
Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене