Падането на визите за САЩ: Положителни сигнали от Белия дом за България

Департаментът по вътрешна сигурност на САЩ съдейства активно България да влезе в програмата за безвизово пътуване.

Това заяви помощник-секретарят Робърт Силвърс пред премиера Николай Денков на среща по време на конференцията по сигурността в Мюнхен, съобщиха от Министерския съвет на официалната си Фейсбук страница.

Предстои и посещение на мисия от Департамента по вътрешна сигурност. Американската страна изрази готовност да помогне на България за засилване на контрола по външните ни граници, съобщиха от правителството.

Във фокуса на разговора е била и борбата с организираната престъпност и готовността за засилване на сътрудничеството и обмена на информация между двете страни за пресичане на трафика на хора, оръжия и стоки с двойна употреба и наркотици.

Също в Мюнхен премиерът Денков е обсъдил препятствията пред вдигането на сухопътните граници за Шенген с външния министър на Австрия Александър Шаленберг.

В рамките на участието си във форума премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел проведоха и среща с държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

В хода на разговора, продължил по-дълго от предвиденото, е поставен акцент върху сътрудничеството на България и САЩ в сферите на отбраната и ядрената енергетика, информираха от правителствената информационна служба. Отбелязан беше процесът на модернизация на българските въоръжени сили с оглед на закупената нова техника – машините „Страйкър“ и изтребителите F16 Block 70, информираха от МС.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене