Честит юбилей! Г-жа Чимева на 70!

Дами и господа, представяме Ви г-жа Здравка Чимева – собственик  на туристическа агенция „Алфатур“ – Благоевград, председател на сдружение „Ние жените“, която днес има рожден ден.

Честит юбилей! Радвам се, че точно днес на твоят рожден ден ти намери време да уважиш Топ Преса и Благоевградска Вест и да запишем това интервю, специално за нашите читатели.  Горд съм, че те познавам, горд съм, че мога да те нарека мой приятел. 

Как се чувстваш на 70?

– Аз обичам да казвам, че не съм на 70 години, а на 2 x 35 години. Чувствам се великолепно, превъзходно. Трябва човек да е позитивно настроен, да има мечти. Много да работи, за да няма време да си мисли за неприятни неща и глупости. Животът е прекрасен и трябва да се върви напред.

– От 5 години съм в Топ Преса. Направил съм над 600 интервюта. Да речем 500 са с хора от нашия край, с които се познаваме. Винаги питам какво им е мнението за г-жа Здравка Чимева. Досега никой не е казал лоша дума. На какво се дължи това?

– Благодаря! Първо възпитанието. Мен са ме възпитали жени, които са живели в различен обществен строй, различни поколения. Баба ми е живяла по време на турското робство. Майка ми, жива и здрава да е /тя е вече на 88 години/ се е оформила като личност по време на капитализъм. Аз съм рожба на социализма. Основното, което човек трябва да има е такова отношение към другите, каквото иска да има към себе си. Аз затова не си позволявам да се държа грубо. Опитвам се да съдействам на всеки с каквото мога. Опитвам се да помогна на всеки. Това са неща, които се възпитават с времето. Има и още едно нещо. Човек трябва да е изключително търпелив. Не говоря да се прекланяш, а да си търпелив, за да постигнеш това, което искаш.

Ти си председател на  сдружение „Ние жените“, от къде тази енергия да правите добро?

– За сдружението мога да кажа, че това са едни невероятно амбициозни дами. С тях работя вече 11 години. 2016 г. официално чествахме 10 години. Доста ни е трудно вече, защото остаряхме почти всички с по десет години. Продължаваме с благотворителността, продължаваме с нашите срещи в Бачево, в Скребатно. Имам една добра новина. Знаете, че с жените от Скребатно и тогавашният кмет Огнян Балтов, и сегашният кмет Дани се опитахме да запазим черквата Света Петка. Успяхме и тя вече е национален паметник на културата. Това значи, че ще има големи шансове и възможности за финансиране. Църквата е строена 1836 година и е уникална. Просто е грехота такива свети места да се похабяват. Дали има християни, мюсюлмани или българо-мохамедани няма значение. Това е паметник, който трябва да остане в историята…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене