Съветниците в Благоевград „впрягат” депутатите си от партиите за решаване по спешност на проблема с моста над р. Струма на Покровнишко шосе

Изпълнителната и законодателната власт в Благоевград се обединиха в общ апел към държавата за спешни мерки, касаещи ремонта на моста над р. Струма на Покровнишко шосе и свързаните с решаване на проблема обходни маршрути. Това решиха на редовната си януарска сесия общинските съветници и кметският екип, а причината въпросът да се дискутира, без да е точка в дневния ред, е липсата на какъвто и да е отговор от Комисията по бедствия и аварии на направените заявки за необходимостта от спешна финансова помощ за възстановяване на щетите от наводненията в общината в средата на декември в резултат на обилните валежи.

Въпроса какво се случва с ремонта на Покровнишкия мост постави съветникът Кирил Илиев, провокиран от нарастващото напрежение сред жителите на 6 села, достъпът до които е през този мост, както и на бизнеса в района, който търпи сериозни загуби.

„Помните, че предишният областен управител Н. Шушков обяви, че ще се прави нов мост. За нас е важно да знаем какви са плановете на държавата, но все още нямаме никаква информация по този въпрос”, каза кметът Илко Стоянов и призна, че не знае кога ще заседава Комисията по бедствия и аварии по направените искания за помощ.

Заради усложняващата се обстановка с пренасочване на трафика съветникът Кр. Роячки настоя да се внесе още едно искане в комисията за изграждане на обходен път до разрешаване на конфликтната ситуация.

„Направете искане за ремонт и рехабилитация на пътя от Покровник до с. Зелен дол и от Зелен дол до Благоевград, включително и участъкът при влизане в кв. „Грамада” по ул. „Зеленка”. Това трасе в момента е изключително натоварено и не се знае още колко време ще е така – месеци, година, две или повече. Апелирам с входящия номер на това писмо всички ние, всяка група в този Общински съвет да ангажираме депутатите си да се обърне внимание на този проблем и да се отпуснат пари от държавата за това обходно трасе. Месец и половина държавата все още не е взела решение дали ще блъска, или ще възстановява компрометираният мост. Хората още търпят, но това няма да продължи дълго при тези непрекъснато растящи цени на бензина и удължен маршрут от 16.2 км всеки ден”, посочи Роячки, а кметът се съгласи, че само обединени и без политически нюанси, управляващите могат да помогнат на жителите на общината.

На сесията вчера местният парламент приветства в състава си новата съветничка от групата на ДПС Милена Бунцева, която влезе на мястото на шефа на „Паркинги и гаражи” Ивайло Червилов.

Съветниците утвърдиха нова структура на общинската администрация с непроменена численост, но с разместване на отдели в дирекциите. Запазва се общият брой на администрацията от 210 души, като от дирекция „Финанси и управление на собствеността” 10 щата преминават от „Делегирана държавна дейност” към администрация, дофинансирана с местни приходи, и влизат в състава на икономическата дирекция. Става въпрос за служителите в отдел „Общинска собственост”, който с предложение на кмета от вчера ще се раздели на две и ще се обособи нов отдел „Земеделие и гори”. Те ще преминат под ръководството на директора на новата дирекция „Икономическо развитие и управление на собствеността” Гергана Муртова, като броят на подчинените й от 13 души ще нарасне на 17, а щатът на незаета бройка на одитор се трансформира за шеф на новия отдел.

ОбС одобри Плана за интегрирано развитие на община Благоевград 2021-2027 г. Съветникът Кирил Илиев попита защо заложеното в него монтиране на соларни панели върху покривите на детски градини и училища все още не е реализирано, след като такъв проект бе задвижен от предишната кметска управа и би облекчил съществено разходите за ток.

Отговорът на зам. кмета Дамян Качулски бе, че за сградите на 10 детски градини – 7 в града и 3 в селата, скоро ще стартира процедура за избор на изпълнител за изграждане на соларни системи, а за училищата се очаква отваряне на новия програмен период за европейско финансиране.

По предложение на К. Илиев в Стратегията за устойчиво развитие на туризма до 2027 г. на общината бяха включени идеи за развитие на вело- и мотоциклетен туризъм в сектора „Приключенски туризъм”, обследване на възможността съвместно с Министерство на културата помещението на бившето кафене „Бакарди” под театъра в подплощадното пространство да се превърне в сцена за млади творци и стендъп пърформанси, както и идея керамиката, изхвърлена на хранилището при с. Покровник при разкопките, придобили популярност като „Скаптопара”, да се даде на потребителите на дневните центрове за изработка на сувенири. Предложенията му допълниха стратегията, която бе приета с гласовете на 27 съветници, двама бяха против.

Извън работната част на заседанието в поискано изказване пред местния парламент председателката на Женското културно и просветно дружество към ВМРО в Благоевград Цоня Кръстева покани всички съветници да се присъединят на 4 февруари към организирано паметно шествие в чест на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, което ще тръгне в 17 часа от Съдебната палата и ще финализира на площад „Македония“, като апелира да поканят и избирателите си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене