Гуна Иванова: На 1 юли ще бъда специален гост-изпълнител на Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ – Банско

Гуна Иванова е народна певица, пяла на 5 континента: Европа, Азия, Африка, Австралия, Южна Америка. С богатия си репертоар и драматичния си глас тя завладява сърцата на много хора, както у нас, така и в чужбина. Неслучайно я наричат най-големия бисер в огърлицата от изпълнители на македонска песен.  Професионалната си кариера започва в пернишкия ансамбъл „Граово“. По-късно става солистка на Ансамбъла на строителните войски. Пяла е и в „Мистерията на българските гласове“, а от 2010 г. досега е солист на Представителния ансамбъл на въоръжените сили. Всички нейни видеоклипове присъстват в ефира на Фен Фолк ТВ.

Тази година ще отбележите 70-годишния си юбилей с голям концерт. Разкажете ни повече подробности за него и какво ще представите на вашите почитатели?

– За мен това е 120-годишен юбилей. 70 физически години и 50 години на сцената. Това го обявявам от всяка сцена, на която пея. Всички хора казват „леле…“. В един момент човек каквото и да прави остарява. Мога да кажа, че остарарях и аз.   Юбилея си ще отбележа с голям концерт под наслов „Българийо, майко свята“. Искам да събера всички мои почитатели, колеги, приятели и семейство за да им благодаря и да им се поклоня. Живота ме срещна с големи трудности, които преодолях заради тях и силната им любов към мен. Предишният ми юбилеен концерт бе 2008 година. Тази година ще представя всички мои песни, които съм записала за тези 10 години. Събрала съм авторски песни, както и патриотични.  Смятам, че на никого не е в повече патриотизмът. Говоря за „онзи“ патриотизъм, който обединява България, за всеки милеещ за нашата земя.  Желанието ми е да се обединим и да направим концертната вечер в празник, като ще допълня музикалната програма и с емблематични македонски песни.

На 29, 30 юни и 1 юли в Банско ще се проведе първия Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“. В него Вие ще бъдете специален гост-изпълнител. Какви са вашите очаквания за него?

Да, третата вечер на 1 юли ще бъда специален гост-изпълнител и съм много щастлива, че ще бъда част от „Фолклорна магия“, а най-хубавото е, че ще изляза на една сцена с моите прекрасни и талантливи внучки Ива и Велислава Костадинови. Според мен този фестивал ще бъде голяма мотивация за младите да развиват и съхраняват традициите и фолклора ни. Изключително ценно е, че ще се представят стари български обичаи и много хора ще могат да се докоснат до тях.   Пожелавам на Фен Фолк ТВ – организатори на „Фолклорна магия“, чрез този фестивал да създадат една дългогодишна традиция в Банско. За мен е чест, че ще бъда част от магията…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене