Трапезата на Петровден

На 29 юни празнуваме Петровден, посветен на християнските първовърховни апостоли св. Петър и св. Павел. И за този светъл празник ще приготвим празнична трапеза.

На Петровден ястията ще са с пилешко месо, месят се питки, хлябове, приготвя се баница, курбан чорба, сладкиши с ябълки. Споделяме няколко чудесни рецепти, с които да се подгтовите за празника.

Пилешки бутчета с топено сирене, гъби и картофи

Продукти:
6 пилешки бутчета
1,5-2 кг картофи
1 кг пресни гъби
500 мл сметана за готвене, но не сладка
50 г масло
2 глави лук
200 г топено сирене, като може да комбинирате и със синьо сирене
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:
Бутчетата се слагат в тавичка или йенски съд, който предварително е намазан с малко масло. Гъбите, лукът и картофите се нарязват и се слагат при месото. Заливат се със сметаната и се слагат във фурната при около 180 градуса. Когато месото и зеленчуците са почти готови се добавя и топеното сирене, нарязано на колелца.

Лесен домашен тутманик

Лесен домашен тутманик

Продукти:

500 г брашно
250 мл кисело мляко или 1 водна чаша
250 г сирене
3 яйца
100 мл олио
1 чаена лъжичка сода

Приготвяне:

Шупнете содата в киселото мляко. Разбъркайте и оставете, докато се образуват шупли. Междувременно натрошете сиренето.

От брашното и олиото направете кладенче. Чукнете яйцата в него и започнете да бъркате с лъжица, а след това с ръце, докато започне да се сгъстява. Прибавете млякото със содата. Омесете добре. Оставете го да втаса. След това прибавете и сиренето и премесете наново.

В намазнена тавичка поставете тестото и изчакайте отново да втаса леко. Печете тутманика в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.

Ябълков щрудел със стафиди

Ябълков щрудел със стафиди

Продукти:

1,200 кг ябълки
50 г тъмни стафиди
коняк за накисването на стафидите
100 г счукани орехи
300 г захар
1 пакетче канела
1 пакет фини кори
50 мл олио за намазване на тавичката
2 жълтъка за намазване на щрудела
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Ябълките се обелват, почистват и настъргват. В гевгир може да ги оставите за около 20-30 минути, за да се отцеди сокът им. През това време накиснете стафидите в коняка. В голяма купа прехвърлете ябълките и добавете към тях останалите съставки (без олиото) заедно с вече накиснатите стафиди.

Разбъркайте добре, разстелете корите и вземете две от тях. Сложете от плънката и завийте. Поставете в намазана с олио тавичка. Навийте и останалите кори (като взимате по две). Накрая намажете корите с жълтък за повече блясък на щрудела. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-25 минути.

След като десертът изстине, може да го поръсите с пудра захар.

Рецептата е предоставена от нашата читателка Марияна Георгиева.

az-jenata.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене