Георги Темелков в интервю за вестник ГРАДЪТ: Трябва да има надценка, но тя не трябва да бъде на гърба на всички като монопол или картел!

– Г-н Темелков, в неделя в Гоце Делчев протест сре­щу високите цени на гори­вата блокира движението по второкласен път 19 и в двете посоки. Срещу какво по-конкретно протестирате?

– Организираме такива протести вече втора или трета година, но сега за­честиха, защото цената на горивата тенденци­озно расте и това не се харесва на никой от нас, защото тук в района в крайна сметка, единстве­ният транспорт е автомо­билният и всеки иска или не, е длъжен да зарежда гориво. Другото нещо е, че от няколко години ра­йона ни от Симитли до Гоце Делчев, е с най-скъ­пите горива в цяла Бъл­гария. Тъй като аз съм председател на Сдруже­нието на дребния и сре­ден бизнес и така имам възможност да пътувам често в страната, това е нещо което следя актив­но и винаги е имало раз­лика. Дори учудващото е, че например в София, където цените винаги са били много по-високи, сега дори и там има много по-ниски цени на горивата и към настоящия момент. Това нещо пораж­да недоволство в жителите на Гоце Делчев и съответно така се стига и до идеята за тези протести. Тъй като вся­ко лято тенденциозно тази цена се увеличава, а ние сме туристическа дестинация и един вид нямаме избор и ни се налага да плащаме скъпо гориво. Това, че напоследък протестите се организират все по-често, показва, че не­търпимостта сред жителите вече е много голяма.

– Да, но по този начин страда и населението на страната, което просто пре­минава през Гоце Делчев. Всяка седмица ли блокирате движението тотално и в две­те посоки?

– Честно казано, никой от пътуващите не показа него­дувание, даже напротив – подкрепиха ни. Имаше хора от Шумен, които казаха, че горивото при тях също е скъпо. Те ни снимаха и се радваха, че сме предприели някакви действия, докато при тях това нещо все още не се случва. Човек, който не е знаел, че протестът е във връзка с цената на горивата, може първоначално да се е нервирал, но след като научи причината за протеста, всеки един от пътуващите ни е под­крепил и даже ни е насърчил да го правим.

– Ще продължите ли да организирате протести всяка неделя и през лятото?

– Такива са плановете, след като казват, че като се има предвид, че сме турис­тическа дестинация и е нор­мално в активния туристи­чески сезон цените да бъдат повишени спрямо Закона за търсенето и предлагането, друго не ни остава.

– Да, но трябва да се има предвид, че по принцип цени­те се покачват малко по-къс­но в разгара на сезона, а сега се повишиха твърде рано.

– Да, така е. Някои в мо­мента се опитват да вмъкнат тезата, че има повишение в цените на самия петрол и тази теза доста изгодно се афишира сред повечето хора, и те го приемат. Но особено един човек, който се зани­мава с бизнес знае много добре, че цените са фючър­сни и тези сделки са далеч във времето. Няма как това поскъпване веднага да се отрази на българския пазар. А защо когато има спад в це­ната на горивото, той не се отразява толкова скоростно, а се бави? Всичко това се трупа като огромна печалба. Вчера умишлено подчертах, че голяма верига бензинос­танция, която съществува и в Баничан, и в Гоце Делчев, има разли­ка от 33 стотинки на по-високия клас бен­зин, като в Гоце Делчев е по-скъпо. Това е су­пер голяма печалба. В Гоце Делчев този бензин се продава на 2,61 лв., а в Ба­ничан – 2,28. Двете населени места са само на 4 км едно от друго. Един човек от сред­ния бизнес средно зарежда по един резервоар – 40-50 литра, което при тези цени е загуба от 60 лева на месец приблизително. Някой ще си каже, че тези 60 лева са нищо, но за сред­ния бизнес това не е така. 12 месеца по 60 лева не са малко пари. И тук говорим само за 1 човек, а в района има около 80 000 души, направете сметка, колко хиляди лева изтичат просто така, понеже няма възможност за кон­куренция в бензинос­танциите.

– Колко души се включиха в протеста в неделя?

– По мои наблюде­ния имаше поне 100 протестиращи авто­мобили, дори не броя и мотористите, които също се бяха вклю­чили. Хората масово изразя­ват своето недоволство. Има много голямо недоверие, че дори и да си протестираме това нищо няма да промени, но пък ако човек не предпри­еме нищо, тогава нещата то­тално ще останат ей така на произвола на съдбата. Ние не искаме никой да работи на загуба. Да, трябва да има надценка, но тя не трябва да бъде на гърба на всички като монопол или картел.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене