Убиец пише куп писма до президента и омбудсмана, не иска да е в затвора в Бобов дол

Осъден за жестоко убийство написал няколко писма до президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова. 47-годишният Васил Гаврилов излежава в Бобов дол 18-годишна присъда. На 15 април 2011 г. той убил от бой приятеля си по чашка Павел Николов в благоевградското с. Клисура. Там Васил пасял животни и често се запивали с Павел. Във фаталната вечер двамата отново седнали да се черпят. Погълнали сериозно количество алкохол и се скарали.

Васил се нахвърлил с дърво върху Павел. Нанесъл му десетки жестоки удари, докато приятелят му издъхне. На сутринта се предал. Васил имал и предишни присъди за кражби и изнасилване. Като войник лежал в психиатрична клиника с личностно разстройство, но не бил невменяем.
Заради факта, че е от гр. Рила бил настанен в затвора в Бобов дол. Там често имал разправии с други съкилийници. Според справка от затвора, той бил раздразнителен, имал масирани изблици на гняв и ярост по незначителни поводи. По време на дългогодишния престой в затвора имал психологическа несъвместимост и затруднена социална адаптация. Преместван и настаняван е в различни спални помещения и групи, заради психологическа несъвместимост с други лишени от свобода, конфликти, постоянно писане на жалби, отправяне на закани и заплахи за физическа саморазправа. Нанесен му бил и побой.

Гаврилов смятал, че има тенденциозно отношение към него и поискал да го прехвърлят в затвора в Ст. Загора. Обяснил, че има годеница от Чирпан, която искала да му идва на свиждане, но той бил далеч. Там имал и приятел, с когото били близки. Заради това си променил адресната регистрация от гр. Рила в Чирпан. Искането му да отиде в старозагорския затвор било отхвърлено от съда и той написал няколко жалби до президента и омбудсмана.

От канцеларията на Мая Манолова да дали препоръка на директора на ГД „Изпълнение на наказанията“ да преустанови продължителната изолация на затворника без възможност за общуване, и той да се премести в затвора в Стара Загора. От канцеларията на президента са препратили жалбата до ГДИН.

Съдът в Кюстендил разгледа отново отказа за преместване и писмата от президентството и омбудсмана. Преценено било, че продължителната изолация на Гаврилов, без възможност за общуване с близки лица, е вид изтезание. Местенето му пък от една килия в друга не е дало резултат. Заради това е отменен отказа за преместване в Ст. Загора и е задължен директора на „Изпълнение на наказанията“ да издаде нова заповед.

Антоанета Маскръчка

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене