Инвеститорът на „Рупите“ се оказа голям длъжник на НАП

 Валентин Парапунов и съпругата му Костадинка от Петрич, които стоят зад спорния проект за къщи за гости в близост до ми­нералните извори на „Ру­пите“, дължат 830 000 лв. на НАП. Данъчните няма как да ги съберат, тъй като фирмите, натрупали дъл­говете, са прехвърлени на подставени лица. Пара­пунови излизат на чисто включително чрез имотни врътки с терена в „Рупите“, на който сега ще строят, вместо да си върнат борча на държавата.

 Имотът, на който инвес­тира Парапунов е придо­бит от него и от фирмата му „Силвия-Ком“ ЕООД през 2006 г. за 1200 лв. и е с площ 11,9 декара. Още то­гава в акта за прехвръляне е вписано, че той има огра­ничения за строителство – „курортни ресурси зона А. забранява се жилищно строителство и пром.стро­ителство,геологопроучва­телни дейност и др.“

 Три години по-късно, през 2009 г. имотът е продаден на „Метал Груп Индъстри“, собственост на Атанас Божков. Него­вата съпруга Доста Божко­ва е собстве­ник на фир­мата „Си 5 Трейд“, която на хартия се води инвести­тор в имота на „Рупите“, ма­кар че публич­но като такъв се изявява Валентин Па­рапунов. Пре­дишното наи­менование на „Си 5 Трейд“ е „Пепино“ и до 2011 тя е била собственост на дъщерята на Парапунов – Силвия. За близостта на тази фир­ма с Парапунови говори и фактът, че през 2014 г. Силвия Парапунова й да­рява недви­жим имот в Петрич. Оче­видно ста­ва дума за подставени юридически лица, които обслужват бизнес-инте­ресите на се­мейството.

 През 2011 г. „Метал Груп Индъс­три“ продава обратно съ­щия имот на „Силвия-Ком“ ЕООД за 9800 лв. Година по-късно „Силвия-Ком“ ЕООД прода­ва терена на „Силвия-Ком ЛТД“ ЕООД. Ценният имот е ипоте­киран в Уни­кредит Бул­банк заедно с други имоти на фирмите срещу кредит от 1 милион евро.

ПО СХЕМАТА „ГАМИШЕВ“

 Междувременно и две­те фирми фалират, прех­върлени са на подставени лица и си сменят имената. „Силвия-Ком“ ЕООД ста­ва „Сидеро“ ЕООД, а „Сил­вия-Ком ЛТД“ ЕООД става „Ли Ти Ди“ ЕООД. Причи­ната за този ход е прозаич­на: „Силвия-Ком“ има 401 750,00 лв. дълг към НАП, а „Силвия-Ком ЛТД“ дължи 429 702,00 лв. Сега тези дългове се водят несъби­раеми, защото фирмите ня­мат имущество, с което да ги покрият. И двете фирми гирурират в списъците с длъжниците на НАП.

 Както разкри по-рано Би­волъ, депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев е из­ползвал същата популярна сред длъжниците схе­ма, за да се отърве от фирма с големи борчове към хаз­ната. Схемата ра­боти и до момента заради дупка в за­конодателството, която позволява да се прехвърлят фирми без удосто­верение за плате­ни данъци.

 НАП вписва „Си­деро“ ЕООД като длъжник без обез­печения през юли 2014 г, но няма данни да си е тър­сила активно бор­човете. Активна е обаче банката, която си иска па­рите. Така се стига до публична про­дан на имота на „Рупите“ от ЧСИ Виолина Тозева. В обявата за публич­ната продан (виж тук) изрично е посочено, че имотът попада в границата на защитена зона.

 Преди да се стигне до публичната продан „Си 5

 Строежът на Валентин Парапунов в Рупите не е съгласуван с НИНКН?

имота без пари като се кон­ституира кредитор на „Сил­вия-Ком ЛТД“. Включване­то на подставената фирма като кредитор обаче е за­късняло, тъй като банката има предимство.

 На търга се явява другата подставена фирма „Метал Груп Индъстри„. Тя придо­бива имота в началото на октомври 2015 г. срещу 24 000 лв. Сума, която е крайно недостатъчна за покрива­нето на заема към банката, да не говорим за огромния дълг към хазната. След ня­колко дни „Метал Груп Ин­дъстри“ продава имота на „Си 5 Трейд“.

 „Си 5 Трейд“ разделя те­рена на 4 по-малки имота и успява да им промени ста­тута от земеделска земя на терен за застрояване по бързата процедура. Реше­нието на Общински съвет – Петрич за промяна на предназначението и ПУП-ПРЗ на имотите е гласува­но декември 2015 или само два месеца, след като фир­мата придобива терените. Впоследствие „Си 5 Трейд“ си вади строителни книжа да вдигне 15 къщи за гости, заведение и басейн. Защи­теният статут на терените явно не се явява пречка за мащабното строителство.

 Изводът от тази кратка имотна и дългова сага е, че ако държавните инсти­туции работеха, сега имо­тът можеше да е държавна собственост, а инвестито­рът Парапунов да си изпла­ща дълговете, вместо да строи хотелски комплекс в защитената зона.

 НАРУШЕН ЛИ Е ЗАКОНЪТ: СТРОЕЖЪТ НА ПАРАПУНОВ В РУПИТЕ НЕ Е СЪГЛАСУВАН С НИНКН?

 Инвеститор ще строи къщи за гости край мине­ралните извори в местност­та Рупите. Намерение­то му обаче предизвика силното не­доволство на местните хора, според които евенту­алното стро­ителство ще засегне природните дадености в района. В група във Facebook, озаглаве­на „SAVE RUPITE“, около 28 000 души вече изразиха категорично­то си несъгласие с каквито и да е строителни дейности край храма на пророчи­цата Ванга.

 Предста­вители на местните институции твърдят, че всичко е за­конно. До­кумент от началото на тази го­дина, обаче навежда, че има серио­зен пропуск. Ще се окаже ли незакон­но строител­ството? Кой ще понесе отговорност за липсва­щото съгла­суване с НИНКН?

КМЕТ, АР­ХИТЕКТ И ИНВЕСТИТОР: ВСИЧКО Е ЗАКОННО!

 Кметът на Петрич Ди­митър Бръчков заяви, че строителят е минал всички законови процеду­ри и няма пречки да осъщест­ви наме­ренията си.

 Градо­начални­кът до­бавя, че изворите няма да бъдат за­сегнати, и уточни, че сним­ките във Facebook, според които строител­ството на къщите е започ­нало, са заблужда­ващи, тъй като на тях става дума за археологически проучва­ния предшестващи същин­ския строеж на къщите.

 Наша проверка, обаче показва, че там има нещо повече от археологически проучвания. Попаднахме на строителна табела, коя­то е красноречива по отно­шение на това, което се из­вършвам на мястото.

 Главния архитект на Пе­трич Владимир Митрев пък, посочи пред БТВ, че „възложителят е съгласу­вал подробния устройствен план с абсолютно всички държави инстанции, така че ние тук сме поставени вече пред свършен факт“. Той подчерта, че строежът няма да е върху изворите.

 Самият инвеститор, също твърди по медиите, че всич­ко в документите му е из­рядно. Имал всички необ­ходими разрешителни.

 Всички говорят за запо­вед от МК от 2016 година, но никой не споменава, че има и по-актуални писма и становища, които говорят друго.

ДОКУМЕНТИТЕ ГОВОРЯТ ДРУГО

 Тези твърдения, също са поставени под съмнение, заради няколко документа издадени от Министерство на културата, последният, от които от 29-ти януари

2018 година.
Според първият документ, становището на Министерството е отказ да съгласува заданието за проектиране на ПУП- План за регулация и застрояване на имот №000284. В него се казва още, че трябва да бъде преработено, съгласно направените констатации и да бъде внесено за съгласувателно разглеждане при условията и по реда на ЗКН. Отбелязва се също, че следващите фази подлежат на съгласуване при условията и по реда на ЗКН.

Във втория документ, който по хронология е последно издаден от НИНКН към Министерство на културата, от 29 януари тази година, отново напомнят на инвеститора, че на основание чл. 83 от ЗКН, проектната документация за цитирания имот подлежи на съгласуване от МК, включително и процедурите по промяна предназначението на земята.

В подписания от директора на НИНКН документ – арх. Красимир Тодоров, се казва още, че в Уведомлението на инвеститора се твърди, че имотът не е в близост и не засяга територии за опазване на обектите на културно наследство. Според арх. Тодоров, това твърдение е некоректно.
Изразява се и становище, че съществува реална опасност да бъдат засегнати археологически структури и напластявания.

От написаното в началото на тази година, става ясно отново, че при реализацията на инвестиционни намерения в зоната, проектната документация се съгласува с МК на основание на чл. 83 и по реда на чл.84 от ЗКН.

Странното е, че участници от местните институции, в дискусията за Рупите, продължават да твърдят, че всичко е законно. Говорят за наличието на всички документи и съгласувания, но през цялото време, се говори само за ПУП ПРЗ, без съгласуване с НИНКН.
КОГАТО ЗАГОВОРИ ЗАКОНЪТ

Ето какво казват чл.83 и чл. 84 от ЗКН:
Чл. 83. (Изм. и доп. – ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г., изм., бр. 54 от 2011 г.) (1) Инвестиционни­те проекти и искания за на­меси в защитени територии за опазване на културното наследство се одобряват и строежите се изпълня­ват по реда на Закона за устройство на територията след съгласуване по реда на чл. 84, ал. 1 и 2

 Чл. 84. (Изм. и доп. – ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г., изм., бр. 54 от 2011 г., бр. 52 от 2016 г. ) (1) Съгласуването по този раздел се извършва с пис­мено становище и заверка с печат върху графичните материали в срок до 4 ме­сеца от датата на постъп­ване на съответната доку­ментация в НИНКН или в общината, определена по чл. 17, ал. 3. Инвестицион­ните проекти и искания за намеси в защитени терито­рии за опазване на култур­ното наследство се внасят:

  1. за недвижими култур­ни ценности с категории „световно значение“ и „на­ционално значение“ в тех­ните граници и охранител­ни зони – в НИНКН;
  2. за недвижими култур­ни ценности с категории „местно значение“, „ансам­блово значение“ и „за све­дение“ в техните граници и охранителни зони – в съот­ветното звено по чл. 17, ал. 3.

(2) Съгласуването по ал. 1 на инвести­ционните проекти и исканията за намеси по чл. 83 се извърш­ва от министъра на културата или оправо­мощени от него длъж­ностни лица за:

  1. единични и гру­пови недвижими културни ценности с категории „све­товно значение“ и „национално значение“ в тех­ните граници и охранителни зони – след пис­мено становище на НИНКН;
  2. единични и групови недви­жими културни ценности с ка­тегории „местно значение“, „ан­самблово зна­чение“ и „за све­дение“ – след писмено станови­ще на съответно­то общинско звено по чл. 17, ал. 3.

ВЪПРОСИ И НЕЯСНОТИ

 В случая с Рупите, ние, не сме видели документи съгласува­ни с НИНКН, не се по­казва и изискваното, според чл. 84 от ЗКН писмено становище и заверка с печат върху графичните материа­ли.

 Твърденията на главния архитект на Петрич, кмета Бръчков, както и инвести­тора не са убедителни, при наличието на тези доку­менти.

 Не ясно е и друго, защо според Басейнова дирек­ция и РДНСК, инвестицион­ното намерение на фир­мата е допустимо спрямо Плана за управление на речните басейни на ди­рекцията, при липсата на съгласуване от НИНКН .

 Потърсихме и съдебна практика с подобни слу­чаи. Всички постановени решения казват, че подоб­ни строежи се оказват не­законни, заради липсата на съгласуване от МК на визата за проектиране и идейния инвестиционен проект. По тази причина подобни строежи се прие­ма, че са се извършвали в нарушение разпоредбите на чл. 83 ал. 1 т. 2 б. “а” и чл. 84 от ЗКН, във вр. с чл. 141 ал. 7 от ЗУТ. Голяма е вероятността същото да се случи и в Рупите.

 Ние ще изпратим офици­ално запитване до НИНКН /МК/, за да разберем има ли съгласуване с тях. Как­то и, ако такова липсва на­истина, какво ще предпри­емат, за да се предотврати евентуалното незаконно строителство в Рупите.

ИНВЕСТИТОРЪТ В РУПИТЕ ВЛАНЕТИН ПАРАПУНОВ ПРЕ­ДУПРЕЖДАВА ПРОТЕСТИРА­ЩИ: „ИСКАШ ЛИ ДА ИЗПРАТЯ ДА ТЕ ДОКАРАТ С ЛИМУЗИНА ПРИ МЕН?“

 Изключително съпро­тивителната обществена сила в Петрич и региона против инвестиционните намерения за строеж на къщи със СПА в местност­та „Рупите“ разгневи ин­веститора – петричкият бизнесмен Валентин Пара­пунов.

 В групата „Спаси Рупите“ в социалната мрежа фей­сбук Парапунов отправя предупреждения към ини­циаторите на съпротивата и администратори на група­та. Още преди два дни една от участничките публикува съобщението, което получи­ла от Валентин парапунов, и в което той я заплашва със съд за разпространение на невярна информация.

 И друг от гражданите – инициатори на съпроти­вата също получава пре­дупреждение – този път обаче за физическа само­разправа.

Тодор Тодоров

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене