Кметовете на Белица и Гоце Делчев участват в среща с председателя на Комитета на регионите

На 6. и 7. юни Националното сдружение на общините в Република България и Комитетът на регионите са домакини на най-важните и мащабни събития от регионалното и местното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС.    

Програмата започна вчера сутринта със заседание на Комисията по политика на териториално сближаване и бюджет на ЕС на КР. Членовете на комисията, около 100 кметове, сред които и градоначалниците на Белица и Гоце Делчев – Радослав Ревански и Владимир Москов, и съветници от 28-те страни членки, бяха приветствани от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Участниците обсъдиха проекта на директива за чистите пристанища и морета, насочена към създаването на пристанищни приемни съоръжения за отпадъци от корабите. Дабитарт се и предложенията на Европейската комисия, представени на 2 май, по бюджета на ЕС за периода 2021 – 2027 година.

Предложението по законодателният пакет Кохезионна политика след 2020 година представи Ерик фон Бреска от ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия.

В ранния следобед президентът Румен Радев се срещна с председателя на КР Карл-Хайнц Ламберц, председателя на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново, Даниел Панов, и ръководителя на българската делегация в КР, Таня Христова, кмет на община Габрово. Теми на разговорите бяха бюджетът на ЕС след 2020 година и бъдещето на ключовата Политика на сближаване.

Тази сутрин в НДК заседава ръководният орган на КР – Бюрото. Програмата продължава с конференция „Отражението на дългосрочния бюджет на ЕС след 2020 г. върху местните и регионалните власти“. Тя бе открита от председателя на УС на НСОРБ. Приветствия към участниците отправиха още заместник министър-председателя Томислав Дончев, Карл-Хайнц Ламберц и кмета на Столична община, Йорданка Фандъкова.

Конференцията има два панела: „Основни елементи на Многогодишната финансова рамка (МФР) и потенциалното й значение за европейските местни и регионални власти“ и „Многогодиш- ната финансова рамка като бюджет за инвестиции: въздействие върху важни политики на ЕС“.

Основни говорители в двете сесии ще бъдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова (член на Европейския парламент), Даниел Панов и Хасан Азис, заместник-председател на УС на НСОРБ и кмет на община Кърджали.

Даниел Панов ще сподели мнението на българските общини доколко предложението за МФР отразява европейската добавена стойност и ефективността на съществуващите финансови инструменти, както и очакванията им как те ще отговорят на настоящите и бъдещите приоритети на Съюза. Хасан Азис ще говори за законодателните предложения по Политиката на сближаване и влиянието им върху градовете и регионите в Европа.

В заключителната част на форума ще вземат участие европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу и Марку Маркула, първи заместник-председател на КР.

В Конференцията ще участват и членовете на УС на Сдружението и на делегацията ни в КР. Участниците в конференцията са над 200 души, сред тях са кметовете на Риека и Видовец (Хърватска), на Кошице (Словакия), на Словенска Бистрица (Словения), на Куджир (Румъния), на Бялисток (Полша), на Ле-Шамбон-Фежерол (Франция), съветници в общинските съвети на Рига (Латвия), Кърклийс (Великобритания), Корк и Дъблин (Ирландия), Коше (Естония,) Худинге (Швеция), Обстерланд (Холандия) и др.

След обед на 7 юни, със съдействието на Столична община и на изпълнителния директор на Метрополитен ЕАД, ще се проведе работно посещение за гостите от КР на строителната площадка на третата линия на Софийското метро.

Вечерта на 6 юни НСОРБ организира за всички европейски гости коктейл с традиционни български храни и напитки. Кметовете и гостите ще бъдат посрещнати от председателя на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов – домакин на приема. Гостите ще се запознаят с български фолклорни обичаи и традиции и ще получат специално изработени сладкарски изделия от прочутата българска роза.

infomreja

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене