5 здравословни ползи от бадемите

Бадемите са едни от най-полезните ядки. Те са природни енергийни източници. Имат свойството да подобряват редица функции в тялото, благодарение на високите количества фибри, полезни мастни киселини, витамин Е, протеини и други важни компоненти.
В тези полезни ядки се съдържат още множество елементи, сред които:

въглехидрати
диетични фибри
протеини
калций
желязо
цинк
магнезий
фосфор
холин
калий

Борят се срещу сърдечносъдовите заболявания 

Богатото наличие на антиоксиданти и фитохимикали в бадемите ги прави много полезни срещу сърдечносъдови заболявания. Те потискат възпалението в тъканите и подобряват работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Контролират кръвната захар

Поради ниския си гликемичен индекс бадемите са подходящи както за диабетици, така и в превенцията на диабета и намаляване на телесните мазнини.

Подобряват паметта

Шепа бадеми на ден подобрява когнитивните функции на мозъка и подкрепя паметта. Полифенолите, фибрите и магнезият в тези ядки стимулират нервната функция.

Стимулират чревната флора 

Изобилието от фибри и полифеноли в бадемите стимулира развитието на пробиотичните бактерии. Консумацията на бадеми намалява подуването, газовете, лошото храносмилане.

Освен изброените плюсове, бадемите са и идеална закуска, както сутрешна, така и междинна. Те създават усещане за ситост и са идеален заместител на брашното и млякото.

Те са бедни на мазнини в сравнение с останалите ядки. За сметка на това пък съдържат доста по-големи количества калций, желязо, магнезий, фосфор и цинк от другите ядки.
Включете бадемите в ежедневния си хранителен режим и се убедете сами в резултатите, които дават.

/az-jenata

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене