Държавата отпуска 105 млн. лв. за дълговете на БДЖ

Държавата ще отпусне 105 млн. лева за дълговете на БДЖ, съобщи премиерът Бойко Борисов на откриването на пролетния бал на КРИБ. „Днес се разбрахме с Горанов и Московски, ще дадем 105-106 млн. лв. Първо ще се проведат преговори с кредиторите да занулим сметката и да не плащаме лихви“, обясни Борисов.

Според него надали българите знаят, че всяка година от данъците им се отделят 250 млн. лева за влаковете. “Само че вие возите на тирове, защото автомобилният транспорт ви е по-бърз и по лесен, но това троши магистралите, троши инфраструктурата”, добави Борисов.

Три четвърти от брутния вътрешен продукт се постига благодарение на членовете на КРИБ, каза Борисов и добави, че държавата се старае повече да помага на бизнеса и по-малко да му пречи. “Мисля, че с данъците, които въпреки страховития популизъм, който шества из България и заканите да се вдигнат, успяваме да устоим и докато ние сме в коалиция с нашите приятели Патриотите ще ги удържим”, бе категоричен министър-председателят.

Той напомни, че държавата се стреми да облекчи максимално и административната тежест на бизнеса и посочи, че НАП вече не издават документи на хартия.

“Държавата върви напред, брутният вътрешен продукт се покачва, безработицата пада, стабилен фискален резерв, повече приходи в бюджета. Затова и кандидатстваме в чакалнята на еврозоната и, може би, до седмица- две ще подадем документите си, защото абсолютно всички критерии сме покрили за чакалнята – един не сме. Знаете, че плаващият курс е било това, което е искала чакалнята на еврозоната да уравни в държавите-членки, които са приели еврото. Само, че ние 22 години живеем в условията на валутен борд”, коментира Борисов.

По думите му за транспортните работници са били положени големи усилия, защото “знаете всеки защитава своя бизнес, защитава своите интереси“. В енергетиката също е постигнато много, но относно „Белене“ той каза, че реакторите са наша собственост и трябва добре да се помисли какво да се направи с тях.

„Ние твърдо сме избрали да вървим със силните еропейски държави, да вървим там където има стабилност и просперитет. Ние на Изток сме били, по Варшавския договор сме били. Вие сте млади, но аз съм живеял по онова време и трябва да ви кажа, че изобщо не ми харесва“, каза Борисов.

По думите му сме се справили добре и по време на председателството ни. Той дори се притеснявал как ще се справим със срещата на върха, но “Лили Павлова се справи прекрасно“, поздрави я Борисов. Коридорите номер 8, 4 и 10 пък били злато за бизнеса.

 

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене