Университетски преподаватели, учители и директори дискутираха в Благоевград проблемите на българското образование

IMG_3364

Изключителен интерес предизвика провелата се в Благоевград кръгла маса по проблемите и предизвикателствата в българското образование. В дискусията участваха преподаватели и студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски, учители и директори от основните и средните училища в града и областта.

Професор Ваня Добрева, преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски“ представи параметрите на бъдещия закон за народната просвета. В него е застъпена  практиката за  образование в училището и през целия живот, обучение от ранна детска възраст от 4-годишна възраст с цел да се развива мисленето на детето, за да може само да решава житейски ситуации. Проф. Добрева подчерта, че образованието трябва да придобие правна регламентация и учителят да бъде поставен  в центъра на образованието. Тя акцентира и върху предлаганите социалнит пакети за млади учители в малките населени места, като идеята е местните жители да имат контакт с учителя след края на учебните занятия и да може да се поддържа непрекъсната връзка между родител и преподавател.

IMG_3345

Доц. Атанасов представи новия план за нова структура на образованието, който да не демотивира учениците, а напротив, да ги подготви за пазара на труда. Тя предвижда интензивно езиково обучение.

Обсъден  бе и въпросът за финанисарето на извънучилищните звена. Доц. Атанасов увери, че това е планирано да се случи, но след като бъде променен закона за народната просвета, като това ще стане най-рано следващата година. На въпрос за заетите в училищата по проекти, с продължителност до октомври 2014 година, присъстващите аплодираха решението за удължаване на договорите на тези служители.

BnwDqiUCQAA9RgY.jpg large

Някои учители изразиха своята тревога, че училищните автобуси с логото на МО не се използват рационално, а служат за нелоялна конкуренция мегжду училищата. Оказва се, че училищните автобуси, които превозват децата от благоевградското село Церово не се транспортират до най-близкото VІ-то училище, а през три съседни до ХІ-то училище, твърдят учители от Благоевград. Те смятат,че заместник кметът  си пази мястото като е разпънал чадър над някои политически оцветени училища. Според тях общината не извършва и контрол върху изразходваните средства за подръжката на тези автобуси. Доц. Атанасов предложи в този случай да се сезира Сметната палата за разходването на тези средства.

На срещата присъстваха народният представител Емил Костадинов и областният председател на БСП-Благоевград Юлиян Гошев. О т своя страна те обещаха да съдействат за провеждането и на бъдещи срещи за обсъждане на готвените  промени в сферата на  образованието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене