Сагата с името Македония – словосъчетания и стереотипи

 

С несбъднатите наимено­вания „Република Горна Ма­кедония“ и „Република Нова Македония“ спорът на би­вшата Югославска Републи­ка Македония със съседната й Гърция преполови третото си десетилетие и до завчера изглеждаше, че ще векува… От вчера „Република Илин­денска Македония“ е новото й наименование, което об­съждат спорещите съседки. А дипломатите им, макар и с резерви вече го обявиха за „консенсусно“. Внезапно обзелото ги единодушие е обяснимо с факта, че новото наименование еднакво ги ус­тройва.

В Скопие и историци, и политици дружно се отре­коха от клетвената си при­емственост с Александър Македонски, но декларира­ха, че си остават етнически македонци. За тях употре­беното като исторически параван Илинденско-Пре­ображенско въстание също е дело на етнически ма­кедонци. Премълчавайки Преображение в Одринско апологетите на македони­зма прокламират единстве­но Илинден във Вардарско като „Първи Илинден“ – т.е. първи опит на етническите македонци за създаване на самостоятелна държава. За тях освободената през 1944 г. Вардарска Македония от българската армия е полу­победилият „Втори Илин­ден“. А 8 септември 1991 го­дина – когато тогавашната Народна Република Македо­ния обявява независимост, призната най-напред от България, в Скопие и досе­га възхваляват като „Трети Илинден, сбъднал мечтите на македонския народ за независима държава“. Но не пропускат да припомнят, че мечтата не е сбъдната на­пълно, защото Пиринска и Егейска Македония все още били „под българска и гръц­ка окупация“.

Този историко-поли­тико-дипломатически по­стулат е адресиран към съседните държави с явна териториална претенция. От тях Гърция явно не се плаши, защото отново преповтори тезата си, че няма претенции към етническото самоопре­деление на северната си съ­седка. А към името й…

Медиатори на двустран­ния спор и ментори на двойствената балканска политика също побързаха да обявят новообсъждано­то наименование за „общо­приемливо за съседните държави и обнадеждаващо балканските перспективи“. Без да се съобразяват, че спорът за името е колкото двустранен, толкова и об­щобалкански, общоевропей­ски, че и по-далеч. Защото касае националната исто­рия и националните интере­си и на други държави. На първо място – на съседна България, на чиято страна е единствено историческата истина. Дори актуалните български държавни мъже, жени и други, едни убедени в заблудите си, а други – от­ровени от зависимостите си, за пореден път опропастиха идеалите на Отечеството! Единствено обявеният ня­кога за персона-нон-грата бивш български посланик в Скопие историк и настоящ председател от българска страна на двустранната ко­мисия „за сближение“ про­фесор Ангел Димитров зая­ви категоричното си мнение, че България греши. Но мъл­чанието на назначилите го на поста превърна позиция­та му в „глас в пустиня“.

На второ място е некрие­щата неоколонистичните си апетити Сърбия, на чиято страна са и Русия, и САЩ и ЕС и… фес….

Обявилата се за наслед­ник на Османската империя днешна Репу­блика Турция мълчи за на­ционалността на въстанали­те през 1903 година, но пък прилага на практика нео­османистична­та си политика на Балканите.

И от 3 дни „петата коло­на“ на Анка­ра – партията „БЕСА“ вече е част от уп­равляващата коалиция в Скопие. Уж из­цяло заети с установяване на нормални взаимоотноше­ния със съседните държави – и най-вече със Сърбия и Гърция, Албания и Косово винаги намират време за прак­тическа реализа­ция на предна­черта­нията от преди век на т.нар „При­зренска лига“. Тя продъл­жава да пропо­вядва не само „…обеди­нението на ал­банския етнос в една държава, но и перманентно разширяване на „жизнената му терито­рия“.

Досега обсъжданите две наименования „Република Горна Македония“ и „Репу­блика Нова Македония“ не успяха да помирят Скопие и Атина. Защото бяха именни варианти, базирани върху претенциите за монопол над географската област Маке­дония. А повечето от ней­ната Пиринска подобласт някога исторически, а днес и административно, принад­лежат на България.

От 1913 година малка част от Пиринска Македония и повече от Егейска са дадени на Гърция.

Територията на бившата Югославска Република Ма­кедония включва по-голя­мата част от Вардарска Ма­кедония, но покрайнините й вече 115 години са част от Гърция и Албания.

Името Горна Македония е географско определение спрямо географската подоб­ласт Егейска Македония, която днес е северното те­риториално ядро на Гърция. Следователно името Горна Македония отразява един­ствено гръцките държавни интереси и неприемливите им аспирации към съседни­те държави за комплексен монопол над цялата гео­графска област Македония. Защото спрямо географска­та подобласт Пиринска Ма­кедония, която в по-голяма­та си част принадлежи на България, сегашната бивша Югославска Република Ма­кедония е географски опре­делима не като Горна, а като Долна Македония. Затова навремето Гърция се отказа от предложеното от сама­та нея име „Долна Македо­ния“…

На пръв поглед името Нова Македония звучеше неутрално. Но беше именен и всякакъв друг антипод на цялата географска област Македония. И манифестира­ше явния стремеж на Скопие за държавна еманципация на територията на повечето от географската подобласт Вардарска Македония. Но за сметка на останалите две – Пиринска и Егейска Маке­дония. Т.е. за сметка на Бъл­гария и най-вече на Гърция, чието мигновено „не“ предо­предели и мълчаливото съп­ричастно „не“ на България. Защото и двете държави, ос­вен потенциално наранени с национално неглижиране, бяха заплашени и от ком­плексни претенции от стра­на на официално и неофици­ално Скопие. За това беше прекратено обсъждането на името Нова Македония…

Лансираното сега наиме­нование „Република Илин­денска Македония“ е прес­тъпен опит за държавна еманципация на бившата Югославска Република Ма­кедония на базата на окра­дена история! Но не гръцка! Затова и инициирана от Гър­ция. Впрочем абревиатура­та на новото наименование – РИМ се чете и като име на последната Римска импе­рия, сгромолясала се преди хиляди години под удара на варварите…

А видно е, че съвременни­те им наследници не живеят само на Балканите.

Димитър Тренчев

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене