SOS за застрашени традиционни сортове лози

В Сандански в се про­веде начална пресконфе­ренция по проект “ SOS за застрашени традиционни сортове лози“. Водещ бе­нефициент по проекта е Изпълнителна Агенция по Лозата и Виното. Парт­ноьри по проекта са Съюз на енолозите в България, Сдружение „Просперитет и развитие за България“, The Exhibition Research Institute, Гърция и The Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki-Dpt. of Agricultural Technology, Гърция.

На пресконферен­цията присъстваха всички партньори по проекта, които представиха пред публиката целта на проекта и организа­циите, които представляват. Участие взеха регионални и местни компетентни орга­ни, работещи в областта на опазването на околната сре­да и биологичното разноо­бразие. Присъстваха и мест­ни лозари и винари, някои от които произвеждат един от застрашените сортове грозде „Керацуда“. По вре­ме на пресконференцията беше представен и разрабо­тения специално по проекта уебсайт www.sosgrape.eu, на който не само ще може да следите развитието на дейностите по проекта и неговите резултати, но и ще имате възможност за без­платни онлайн обучения. Проектът “ SOS за застра­шени традиционни сортове лози“ разглежда основните проблеми и предизвикател­ства в гръцко-българския трансграничен регион, свър­зани с местното биологично разнообразие и сортовете лози, особено тези в рамки­те на Натура 2000.

Високото ниво на местно биологично разнообразие е застраше­но от загубата на генетични ресурси, поради климатич­ните промени и човешките дейности, свързани със сел­ското стопанство, туризма и градското развитие. Мест­ните сортове лози, независи­мо от факта, че демонстри­рат отлична адаптация към микросредата, все още са заплашени от намаляване или дори изчезване в резул­тат на въвеждането на нови сортове и съвремен. Основ­ната цел на проекта е да се създаде механизъм, който да даде възможност за дъл­госрочно опазване на лозя­та и да установи политика за опазване на трансгранич­ните зони за местни сортове лози въз основа на молеку­лярни данни и изследвания на място. Чрез съвместни препоръки до съответните органи проектът има за цел разработването на условия за създаване на акредита­ция на застрашените мест­ни сортове. Проектът има за цел и съставяне на ампе­лографска книга, в която се записват основните сортове местни лози, както и разра­ботването на набор от насо­ки за устойчиви земеделски практики на гръцки, българ­ски, английски и брайлов език. И накрая, устой­чивост­та на проекта ще бъде осигу­рена от Център за обу­чение, който ще оси­гури обуче­ние и органи­зиране на се­минари за заин­тересо­ваните страни онлайн и в експерименталните об­ласти. Програмата включва подкрепа от Общността за следните региони в Гърция: Еврос, Ксанти, Родопи, Дра­ма, Солун и Серес и следни­те региони в България: Бла­гоевград, Смолян, Кърджали и Хасково.

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене