Казанджии блокираха Е-79 в Кресна, поискаха оставката на Бойко Борисов

Стотици казанджии от цялата страна се събраха на национален протест днес по обяд в Кресна.

Пред сградата на полицейския участък в града те развяха българските знамена и разпънаха транспаранти с надписи: „Ревизоро вън“, „Не посягайте на домашния уют на българина“, „Господин Горанов, не учете българина какво да пие“, „Да на пазарните закони“, „Не на лобистките закони“, „Отново ще дойдат избори“…

По-крайни бяха представителите на хасковското сдружение „Българската домашна ракия“, които бяха изписали на плаката си „ГЕРБ – убиец на средния и дребен бизнес. Оставка!“.

Протестиращите изразиха недоволството си от промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които засягат пунктовене за варене на ракия. Според измененията казаните за ракия над 500 литра вече ще се лицензират като данъчни складове, като досега ограничението бе за 1000 литра.

Те изразиха и несъгласие с ограничението да се вари ракия само шест месеца в годината – от 1 юли до 31 декември.

Собствениците на казани заявиха, че промените ще предизвикат фалити и ще се отразят негативно върху цената и качеството на ракията.

Протестът бе охраняван от близо стотина полицаи. Недоволните успяха да блокират за кратко интензивния трафик по международния път Е-79, преминавайки по пешеходната пътека. До безредици обаче не се стигна.

Казанджиите се заканиха, че ако правителството не се съобрази с исканията им, ще протестират на жълтите павета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене