Кресна не ще в Асоциацията по ВиК

Новият опит за консолидиране на Асоциацията по ВиК в Пиринския край най-вероятно ще бъде неуспешен. Решението за него бе взето преди дни на заседание на организацията по предложение на община Благоевград. Към момента общините Кресна и Сандански от 14-те в региона не са част от нея. „Не кметът решава дали община Кресна да се присъедини към ВиК Асоциацията в Пиринско. Думата по този въпрос имат местните жители, които преди две години категорично заявиха своето мнение. Всички си спомнят, че направихме обществено допитване, на което хората изразиха своето несъгласие за присъединяване към водното обединение. Оттогава до днес нищо не се е променило“, коментира кметът на община Кресна – Николай Георгиев. „Аз като кмет и общинските съветници сме длъжни да се съобразим с мнението на хората. Щом като те казват „Не“, значи и нашето мнение е такова по този въпрос. Не са водени допълнителни разговори с мен за присъединяване на общината към Асоциацията“, подчерта градоначалникът. Според него държавата е длъжник на община Кресна.

„Години наред нашата община не е получила никаква държавна подкрепа, а сега искат да ни вземат и водата“, допълни Георгиев. Той обаче е склонен да участва в Общо събрание на Асоциацията по ВиК.

„Аз от срещи и разговори не бягам. Ако ни поканят – нашата община ще откликне, за да изразим отново нашето мнение“, увери кметът на Кресна.

Според управителя на „ВиК” ЕООД-Благоевград – инж. Росица Димитрова, все още има шанс за консолидация на всички общини в областта, а това ще позволи обединената Асоциация да кандидатства за европейски средства за ремонти и обновяване на ВиК инфраструктурата в целия регион.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене