Според „Индъстри уоч“благоевградчани богатеят от имоти

 Финансовото богатство на до­макинствата се увеличава с 6.1 млрд. лева през 2017 г. – най-много от 2007 г. го­дина насам, като достига 77.2 млрд. лева в края на изминалата година. Това показва ана­лизът на „Ин­дъстри уоч“, който е част от периодич­ния доклад „Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища“ за първото три­месечие на 2018 г.

ОТКЪДЕ ИДВАТ ПАРИТЕ

Двигателите на растежа на бо­гатството са разнопосочни. Ръ­стът на заетостта (с 4.4% средно­годишно) и на средната заплата (с 10%) създава 5.1 млрд. лева допълнителен доход за заетите българи през 2017 г. Все повече българи намират реализация на европейския трудов пазар. По този начин емигрантските пари възлизат на 1.953 млрд. евро през изминалата година, нараствайки с 30% за година.

Лихвите по депозитите вече не са значим източник на финансо­во богатство, добавяйки 183 млн. лева към годишните домакински бюджети.

ЧЕТВЪРТ ОТ ПОТРЕБЛЕНИЕТО – ОТ КРЕДИТИ

На­гласите сред българ­ските потре­бители са пре­обла­даващо опти­мистич­ни и това намира израз в реализираните разходи както за краткорайни, така и за дълготрай­ни стоки. Българите изглеждат и по-склонни да търсят заемно финансира­не за свои­те покупки. Около една четвърт (24.3%) от допълнител­ното потреб­ление през изминалата година е фи­нансирано чрез потре­бителски заем. Все още обаче кредитната експанзия изглежда умерена в исторически контекст. За срав­нение, през 2008 г. половината увеличение на потреблението на гражданите беше финансирано с новополучен потребителски кре­дит.

ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА СЪЩО ДОБА­ВЯТ БОГАТСТВО

Жилищното богатство се увели­чава с 8.1 млрд. евро през 2017 г., основно заради отчетеното пови­шение на цените на апартаменти­те в страната. Цените на жилища­та в страната се увеличават общо с 8.2% през 2017 г., или ръст вече четвърта поредна година. Според темпа на увеличение на цените през 2017 г. България изостава в ЕС единствено от Ирландия, Португалия, Словения, Холандия и Чехия, но е значително пред Ру­мъния.

Жилищните цени се покачват в 24 от 28 области през 2017 г. според данните на НСИ и Industry Watch. Столицата вече концен­трира 36.5% от жилищното богатство на българските граждани, докато малко над една десета се формира от жилищата в област Варна.

В областите Пловдив и Бур­гас е разположено около 9% от „реалното“ богатство на населението. Между 2 и 3% от жилищното богатство на бъл­гарските граждани се намира в областите Русе, Благоев­град, Велико Търново, Хаско­во и Плевен. В 18-те области с най-ниска стойност на имо­тите е концентрирано 18.2% от жилищното богатство, или два пъти по-малко от столи­цата София.

Силвия Стоянова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене