До месец ВАС решава за втория лифт на Банско

До 30 дни трима съдии от Върховния административен съд (ВАС) ще обявят законно ли е решението на правителството от края на миналата година, с което се предостави възможност за втори кабинков лифт над Банско. С решението тогава кабинетът промени плана за управление на национален парк “Пирин”. Вчера делото започна и приключи в едно заседание на първа инстанция. Решението се очаква до 1 месец.

Делото във ВАС стартира след жалби на трима природозащитници, един от тях е Тома Белев. Те искат отмяна на решението, тъй като го смятат за незаконосъобразно. Твърдят, че планът за “Пирин” не бил съобразен с изискванията на ЮНЕСКО за опазване на природното наследство. Една от жалбите бе подадена още в началото на 2018 г., но съдът дълго не я придвижваше, тъй като ищецът не бе заплатил таксата от 20 лв. за публикуването ѝ в “Държавен вестник”.

По време на заседанието Белев изненадващо поиска да си допълни жалбата по делото, за да допълни, че има претенции за авторски права върху промените в плана за “Пирин”. Съдът обаче отказа, тъй като прецени искането му за несъстоятелно.

Желанието на Белев за протакане на делото продължи с искане за преюдициално запитване на Съда на ЕС по две евродирективи. Но и по този параграф магистратите порязаха Белев. Според съдиите делото може да се реши в рамките на Върховния административен съд.

Юрисконсулти от Министерството на околната среда и водите и Министерския съвет представиха доказателства, че решението за Банско е било прието при необходимия кворум. Те посочиха, че за него не е необходима екооценка и че планът не позволява строителство. Липсата на екооценка на заповедта за промяна на плана бе един от мотивите на еколозите да атакуват решението. На от екоминистерството нееднократно отговориха, че екооценка ще се прави едва когато постъпи конкретно инвестиционно предложение за втори кабинков лифт.

Магистратите дадоха 10 дни на жалбоподателите и ответниците да представят писмени бележки по делото.

В съдебната зала стана ясно, че на 26 март т.г. съдът е отказал да спре предварителното изпълнение на заповедта на кабинета за промяна на плана за управление. Това също е било поискано от жалбоподателите, които вече заявиха публично, че ще използват всяка съществуваща възможност, за да попречат на изграждането на лифта./ilindenpres.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене