Д-р Любомир Димитров с 10 животоспасяващи съвета при ухапване от отровна змия

 Змия изпълзя в къща и ухапа по ръката стопанката. Нелепият инцидент станал миналата вечер в землището на благоевградското село Дъбрава, в местността Ръжениците. 70-годишната жена е приета в реанимация на благоевградската болница, съобщава struma.bg.

Жената отишла до мазето да вземе продукти, опасното влечуго изпълзяло и я клъвнaло по предмишницата на дясната ръка, докато взимала картофи. Незабавно на помощ й се притекъл съпругът й, който запазил самообладание и успял да убие змията.

„Състоянието на ухапаната жена е стабилизирано, поставен е противозмийски серум и се провежда интензивно лечение за овладавяне на интоксикацията”, каза началникът на реанимация д-р Любомир Димитров. Той уточни, че това е първият случай на пострадал от влечуго за сезона.

Д-р Любомир Димитров поясни: „Само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха за живота на човек. Засегнатото място трябва да се обездвижи, най-добре е пострадалият да заеме полулегнала позиция, за да избегне по-бързото разпространение на отровата в кръвта.

Оплакванията за всички пострадали са силни болки, подуване на тъканите, дехидратация, дезориентация, объркване, повръщане, диария, главоболие, ускорен сърдечен ритъм и други.

Ако ухапаният е сам, не се съветва да остане на място, а по-добре бавно да се придвижва за помощ. Напълно се забранява приемът на аспирин или обезболяващи лекарства. Не се прилагат и студени компреси – в началото могат да облекчат възпалението, но след 1-3 мин. започват да го усилват. Не бива да се дава храна и вода на пострадалите, само в крайни случаи по половин-една глътка вода на 30-60 минути е позволено, но всичко повече от това води до ускоряване на метаболизма и усилване на ефекта от натравянето.

Върху мястото на ухапване се поставя чиста превръзка, покриваща не твърде плътно и двете входни рани, но самата рана не бива да се мие. Ако ухапването е върху или около дланта, както е в конкретния случай, трябва да се свалят всички бижута и украшения – пръстени, часовници, верижки, гривни. Силно вероятно е да настъпи възпаление и подуване на тъканите, което ще направи свалянето на изброените предмети трудно и болезнено, а ако се оставят, се рискува спиране на кръвообращението. Оказването на първа помощ е животорешаващо”./Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене