67 162 души имат право на глас в община Благоевград

Днес ОИК разкри секция и в ареста, където има 15 задържани

Нормално протича подготовката в общинската избирателна комисия в Благоевград, часове преди местния вот. В 100 хилядната община точно 67 162-ма е броят на имащите право да гласуват  на местните избори на 25 октомври.

„Изборния ден ще започне в 6 сутринта, като ние също ще бъдем тук, на разположение, в 6 сутринта. Трябва да приключи в 19 часа, като СИК имат инструкции, ако има гласоподаватели пред самата секция да вземат личните им карти, ако чакат след 19 часа и тяхното гласуване трябва да приключи не по късно от 20:00 часа“, каза председателят на ОИК Елена Панчева.

Членовете на СИК са минали обучение от ОИК, като очакванията са да няма сериозни проблеми при попълването на протоколите. 121 са секциите, които са разкрити на територията на общината.

„Първата секция очакваме доста рано да пристигне. Тъй като сега ще назначим СИК в ареста, където има 15 гласоподаватели и най-вероятно те ще бъдат първите, които ще дойдат“, каза още Елена Панчева. Тя също така допълни, че в МБАЛ Благоевград няма да бъде разкривана секционна избирателна комисия, тъй като няма нужния брой лежащо болни.

ОИК в Благоевград  очаква избирателната активност да е по-висока от тази на парламентарните избори миналата година.

„Предвид това, че сме на местен вот където всеки един човек има познат който се е включил се предполага че ще има по-висока избирателна активност, което може да доведе и до повече жалби, повече стълкновения пред самите секции, но надявам се секционните избирателни комисии да могат да се справят с това нещо“, каза Вилислав Балев, секратар на ОИК.

Изборните материали и цялостната документация по тяхното окомплектоване ще бъдат разпределени в съботния ден по местата за гласуване, под строга полицейска охрана.

E 79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене