Софиянец пое управлението на ДАИ – Благоевград

 Софийски шеф пое управлението на ДАИ – Благоевград. Начело на областния отдел е назначен държавният инспектор Димитър Бонков от Главна дирекция „Автомобилна инспекция“, тъй като изпълняващият длъжността началник Асен Костурков излезе в платен годишен отпуск. В отпуск са 10-имата обвинени за подкуп даяджии, които бяха арестувани при съвместната операция на ГДБОП и Спецпрокуратурата на 24 април.

 Шестимата инспектори, на които бяха наложени мерки „задържане под стража“ от Специализирания наказателен съд – Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Георги Глинджурски, Петър Денишев и Димитър Туджаров, се водят в неплатен отпуск.

 Другите четирима, които бяха освободени под парични гаранции от 5000 лв., а именно Ангел Янчев, съпруг на спецпрокурорката Ирина Арменова-Янчева, братът на главния секретар на Министерството на транспорта Росен Марков, бившият шеф на ДАИ – Благоевград Бойко Ханджийски, който за кратко беше вр.и.д. на ДАИ – Кюстендил, и Красимир Иванов, също не са на работа. Трима са в болнични, а един е в платен годишен отпуск.

 Тази ситуацията се промени вчера, след като наблюдаващият прокурор Петър Белчев направи искане десетимата инспектори да бъдат отстранени от работа до приключване на разследването. Искането бе направено по реда на чл. 69 от Наказателно-процесуалния кодекс пред първоинстанционния съд с мотива, че обвиняемите инспектори могат да повлияят на разследването. Делото се разгледа вчера следобед в Специализирания наказателен съд, който отстрани 9 от инспекторите и прекрати искането спрямо прокурорския съпруг Ангел Янчев, който не се яви, тъй като е в болнични. Делото спрямо него ще бъде възобновено, след като оздравее. Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативния специализиран наказателен съд в тридневен срок.

 Паралелно с разследването спрямо всички 10 обвиняеми инспектори са образувани дисциплинарни производства.

 За попълване на кадровия дефицит към настоящия момент в ООАА – Благоевград са командировани 4-ма служители от други областни отдели. „При необходимост имаме готовност за командироване и на други служители”, съобщиха от пресцентъра на ИА „Автомобилна администрация“ след отправено запитване от вестник „Струма“ до Министерство на транспорта.

 Междувременно делата по административно-наказателни производства с участието на обвиняемите 10 благоевградски даяджии започнаха да се отлагат едно по едно. Съдия Владимир Пензов например насрочи за друга дата делото, по което транспортна фирма с гръцки управител обжалва имуществена санкция, наложена за това, че шофьорите не са минали през психотест,  установено при проверка на инспекторите Красимир Иванов и Димитър Занков, които са сред обвиняемите служители.

 Вчера съдия Калина Иванова разгледа дело, свързано с наложената имуществена санкция от 3500 лв. на управителя на фирма „Георесурс“ – Симитли, чийто шофьор Илия Шопов през декември миналата година уби на пешеходна пътека край студентските общежития в Благоевград 19-годишната Фатиме Колашова, която учила за медицинска сестра в ЮЗУ. След трагичния инцидент е извършена проверка от даяджиите, при която са констатирани множество нарушения. Освен че товарният автомобил МАН бил претоварен с 20 тона пясък, е установено, че управителката на фирмата Марияна Павлова не е уведомила ДАИ за превоза на пясъка от базата им в Симитли до строителния обект в кв. „Освобождение“ в Благоевград. Отделно от това шофьорът на камиона Илия Шопов бил без дигитална карта, която се издава персонално на всеки водач, за да се проследи работният му ден.

 По това дело не се налагат разпити на някои от обвиняемите свидетели, обясни съдията докладчик Калина Иванова и добави, че ако възникне пречка от този характер, не възнамерява да отлага дела, а да ползва документите на актосъставителите./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене