Инфарктна сесия на ОБС Петрич: Освободиха управителя на ВиК Васил Божанин, съветници поискаха оставката на кмета В. Илиев и екипа му

_thumb

Остри реплики, караници и директни упреци белязаха днешното многочасово заседание на местния парламент

Досегашният управител на ВиК -Петрич Васил Божанин бе освободен от длъжност днес на инфарктна и скандална сесия на Общинския съвет в града. С 19 гласа –„за“, 6 –ма въздържали се, двама против, местните парламентаристи детронираха водния шеф. Това бе първата процедура по освобождаването му, направено по предложение на Димитър Бръчков от ПП ГЕРБ. Пак по негово предложение съветниците гласуваха и процедура по неосвобождаване от наказатерлна отговорност след освобождаването на Бажанин. Точката бе първа в дневния ред от общо 29 за разглеждане.С гласовете на 24 съветници бе избран за временнен управител на общинско дружество ВиК досегашният заместник Илиян Ушев. Той ще управлява до датата за избор на конкурс. Предложението за избора на временния управител бе направено от най-възрастния общински съветник от партия Обеденени замеделци Георги Ичконов. Докато се стигне до същинското започване на редовното 43–то редовно заседание на ОбС–Петрич обаче повече от един час и половина съветниците изслушваха първо питания към кмета поставени му на предишната сесия.

Инж. Вельо Илиев не присъства в зала, защото е в командировка в Гърция, която съвместява в дните си на полагаем годишен отпуск.Това се разбра след прочетена декларация, адресирана от него до ОбС и сведена до знанието от председателя му инж. Георги Зарков.За отбелязване е, че на сесията той не бе в обичайната си работна кондиция. Зарков постоянно бъркашепроцедурите по дневния ред и предложените от съветниците предложения.Изказаха се предположения от колегите му, че той е изморен. Сесията, стартира с отговор на кмета на питане на социалиста Христо Малчев .Разясненията по проекта за „Самуилова крепост“ за това колко струва, за забавени срокове на изпълнение от страна на изпълнителя, направено от зам. кмета по ТСУ и ОР Христо Георгиев, напълно задоволи очакванията на Малчев. В кулоарите той призна, че е нямало да се стигне до тук, ако от екипа на кмета, не бяха прикрили всичко това с наложена информационна завеса. Очакванията за скандал от страна на присъстващите строители от Сдружението на строителите се оправдаха. В началото на трибуната позицията им бе представена от председателя на Сдружението Александър Василев. Той поиска от администрацията промяна в начина на провеждане на процедури по обществени поръчки. Поиска да узнае и дали гл. инж. Петя Кънчева има правото и компетентността да провежда такива конкурси. Василев изтъкна, че тя няма образованието, защото е завършила специалност по електроника във ВУЗ, което е основателен повод за изразените му съмнения. Шефът на петричкото сдружение на строителите се обърна директно към зам.кмета заявявайки, че иска оставката на кмета Вельо Илиев и целия му екип. След него протестна декларация прочете и Георги Динев, която подробно бе представена вече в медията.

И той като Александър Василев поиска да се спазват правилата. ”А, такива не се спазват. Затова искаме оставката на кмета и екипа му”, завърши след прочита на протестната декларация Георги Динев. Страстите в залата нажежи другият пожелал да говори от трибуната. Кирил Георгиев хвърли в екстаз присъстващите протестиращи. Той обяви, че откакто е кмет Вельо Илиев градът прилича на гробница. ”Аз като гражданин искам оставката на Вельо Илиев”, обяви след пламенна реч той. Всъщност изказването му за това, че с новия център, който се строи в момента, се цели той да се примести по-близо до комлекс „Авалон“ и до кметството. Кирил Георгиев попита и колко пари са дадени за подобряване на пътните усровия в общината и в частност –града. Направената от него констатация е, че няма едва направена пътна маркировка и пешеходна пътека пред училищата.

Другата колоритна личност на Петрич бизнес дамата Добринка Бацанова направо хвърли в тъча председателстващият заседанието, като му поиска оставката. Мотивът – че не можел да го ръководи. Бацанова бе на сесията с момчетата футболисти от отбора и. Гневът и се изля директно първо върху зам. кмета Христо Георгиев, а след това и върху ОбС – шефа Г. Зарков. Първоначално тя изложи спокойно позицията си, че за 8 месеца общинският съвет не е взел решение за концесията за стадиона в с. Ръждак, за която тя е кандидат. Отговорът на дясната ръка на градоначалника, че тече процедура, но тя е с удължен срок заради новия Закон за концесиите, не я задоволи. Разгневена тя се нахвърли първо срещу зам. кмета Георгиев, че кметството и пречи, а сред това яростта и се прехвърли и срещу Зарков. Накрая нервите и не издържаха и тя изсъска: Искам ти оставката бе, ти не знаеш да водиш сесиите” След което се кротна на мястото си. Там, обаче тя не се задръжа дълго, защото бе обявена 15 мин.почивка. След като подиша чист въздух и пийна вода, Бацанова влезе ободрена в зала и докато течеше дневният ред не отрони и дума. А повод имаше, защото ОбС я предизвика да си води записки на решенията, взети на сесията. Още в самото начало клетва положи най-новият общински съветник Траянка Митрева на мястото на избрания за народен представител от ГЕРБ Димитър Танев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене