Битката на една жена от Корница срещу комунистическия режим три пъти да ѝ смени името

Зейнеп Зафер е родена през 1958 г. в село Корни­ца, Гоцеделчевско. Тя става очевидец на въоръжената акцията на комунистическия режим за насилствена смяна на имената на помаците в Из­точните Родопи през 1973 г., когато е 15-годишна.

След като жителите на род­ното ѝ село отказват да на­правят това, тоталитарното управление на БКП атакува Корница и с оръжие, а при ак­цията се стига до жертви от страна на населението.

Семейството на Зейнеп Зафер е изселено завинаги от родното им място и никога повече не се завръща в него. Първоначално са настане­ни в плевенското село Сла­вовица, Плевенско, където местните жители българи ги посрещат без да се влияят от разликата в етноса.

Семейството ѝ обаче оста­на непреклонно и не приема дадените им имена. През 1982 г., когато Зейнеп Зафер е студентка в Шуменския университет, баща ѝ е убит, а самото убийство е предста­вено като „трудова злополу­ка”.

Зейнеп Зафер е изключе­на от висшето учебно заве­дение. След „възродителния процес” през 1985 г. тя и група нейни съмишленици преминават нелегално в Ру­мъния, където се опитват да дадат гласност на насилстве­ната асимилация на мюсюл­манското малцинство в НРБ.

За тази дейност тя е осъ­дена на 2 години лишаване от свобода, присъда, която изтърпява в женския затвор в Сливен. Въпреки престоя в затвора Зафер остава не­преклонна и продължава своята съпротива срещу ко­мунистическия режим, вли­зайки в Независимото дру­жество за защита правата на човека на Илия Минев през 1988 г. Тя става координатор на дружеството за Варнен­ска област.

Заради активната ѝ дей­ност в НДЗПЧ тя е експул­сирана от България през февруари 1989 г. В чужбина продължава да разказва за едно от най-масовите прес­тъпления на БКП и да под­крепя свои сънародници, принудително изселени през лятото на 1989 г. в Турция след мирните Майски проте­сти същата година на турци­те в НРБ.

След краха на комунизма в България тя се посвещава на събирането на свидетел­ства за насилията на тотали­тарното управление на БКП над българските граждани от турски произход. Живяла дълги години в преследва­не и изгнание, днес Зейнеп Зафер е професор в универ­ситета в Анкара, ръководи­тел на катедра „Български език и литература”.

Режисьор на документал­ния филм е Димитър Ко­цев-Шошо, а оператор Вен­цислав Нешев. Продуцент на поредицата „Отворени доси­ета” на БНТ е Катя Атанасо­ва, а сценарист журналистът Христо Христов.

Вестник “ ГРАДЪТ „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене