Уикенд: Строителят на Брендо фалира

Николай Галчев

Николай Галчев се разделя с клуб-хотел и апартаменти

Мая СТЕФАНОВА

Строителният предприемач Николай Галчев, известен като строителя на Брендо, фалира. Съдия-изпълнител е подпукал бизнесмена, който вдигна огромни сгради в София по времето, кога­то яхтите на Евелин Банев, тежко натоварени с кокаин, прекосяваха Атлантическия океан. В последно време обаче Галчев губи един след друг скъпите си имоти в София и Бла­гоевград.

Последните съкровища

с които той се разделя, са клуб-хотел, ресторант и винарна в квартал „Вароша” в Бла­гоевград, а също и 7 апетитни апартамента с площ от 88 до над 95 кв.м. Съдия-изпълни­телят Александър Цанковски ги извади в понеделник за публична продан. Мераклиите да ги притежават, могат да ги оглеждат до 12 юни, е уточне­но в Регистъра на публичните продажби. Началната цена на имотите тръгва от 1,5 млн. лева. Те се намират в квартал „Вароша”, който минава за една от ту­ристическите забележи­телности на Благоевград. Самият клуб-хотел, заедно с ресторанта и винарната в него, доскоро са пред­почитани от богати клиенти.

Галчев се разделя с тези перли заради

необслужвани ипотеки

в „Райфайзен банк”. Клуб-хотелът и заведенията в него са управлявани от дъщерята на бизнесмена – Радка Галчева.

В славните времена на татко си тя вдигна скъпа сватба, на която пяха Слави Трифонов и „Ку-ку бенд”, припомнят запознати. През февруари т.г. Галчев беше принуден да се раздели и с друг свой имот в Благоевград. Съ­дия-изпълнител поиска 2,3 млн. лева за неговия СПА цен­тър „Хармония”.

С това обаче списъкът на загубените богатства не се изчерпва. Неотдавна на тез­гяха бяха сложени и още 7 негови апартамента. Те се на­мират в нова лъскава сграда в столичния квартал „Люлин 3”, вдигната от негова фирма. Жилищата обаче са ипотеки­рани в ОББ, а Галчев явно не се е справил и с този кредит. Началните им цени са от 91 хил. лв. нагоре. Подчинени на строителния предприемач се оплакват, че той не пла­ща както дълговете си към банките, така и заплатите на работниците си. Затова пък е спонсор на ГЕРБ. Когато пар­тията беше на власт,

приятелят на Брендо

се отчете с 25 хил. лева да­рение.

Галчев напуска Благоев­град, откъдето започна биз­неса си, през 2012 г. Тогава пренася офисите на холдинга си в София. По това време се хвали, че ръководи бизнес за над 100 млн. лева, съсре­доточен в 20-тина фирми, а за него работят близо 1300 строители. Тези времена вече са история.

Брендо

Кризата в бизнеса му започ­ва, след като Евелин Банев – Брендо влиза в съдебната зала в Италия и го подгонват и у нас. В силните си години двамата имат обща строител­на фирма – „Билдкомфорт”. Галчев строи, а кокаиновият крал инвестира в поредица луксозни сгради в София и хо­тели по Черноморието.

Бизнесменът, който е ро­дом от Добринище, е

племенник на генерал.

Чичо му е бил шеф на мощ­ните строителни войски по времето на Тодор Живков. До промените никой не е чувал за строителя Николай Галчев. След това обаче започва да работи с размах, а семейство­то му демонстрира богатство и лукс, който лесно се наби­ва в очи, особено в град като Благоевград, където повече­то се познават. На фамилния палат, който вдигат в Благо­евград, са посветени страни­ци в престижни списания за архитектура и интериор. Сега в него вече живеят дъщерята и зетят на кмета на Симитли – известния футболен запа­лянко Апостол Апостолов. Галчев, подкрепян от парите на Брендо, става собственик и на футболния клуб „Пирин” в Благоевград.

Николай Галчев

През последните години обаче нещата тръгват надолу. Галчев закрива офисите си в Банско, Добринище, Бургас и Благоевград, а сега работи само този в столицата. Меж­дувременно той е осъден да плати близо 700 хил. лева обезщетение на софийската фирма „Теодора турс” за не­качествено строителство на техен хотел в Свети Влас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене