Лекарите от Гоце Делчев се включиха символично в Деня на протеста на европейските лекари

DSCN1112 (1)С протестни лентички на реверите си неврокопските медици излязоха пред болничното заведения в града. В  едночасовата демонстрация, в която взеха участие около 30 лекари, медицински сестри и помощен персонал от Спешна помощ и МБАЛ „Иван Скендров” – Гоце Делчев, членовете на регионалната колегия в града подкрепиха колегите си от страната и Европа, по повод Международния ден на недоволството на хората с бели престилки. По думите на управителката на болницата  – д-р Радойкова, протестът е заради хроничното недофинансиране от страна на Здравната каса. Тя е категоричена, че ако действията на медиците на 15 май не получат необходимия отзвук сред управляващите, протестът ще бъде продължен в София на 30 май, с искане за оставките на ръководството на МЗ и НЗОК.

 „Всичко е въпрос на държавнически решения, а системата е бавна и тромава”, коментира д-р Мегданов. По думите му, лекарите настояват и за улесняване на процедурата за възстановяване на здравни осигуровки, която сега отнема месеци, финансиране на неосигурените пациенти от страна на държавата, както и подобряване на комуникацията между ресорното ведомство и Касата. Д-р Мегданов прочете отчайващата статистика, според която българското здравеопазване е на опашката на Европа, като допълни пред колегите си: „България заема незавидното 31 място (от 35 държави) по качество на здравното обслужване, а след нас са само страните Полша, Литвия, Румъния и Сърбия. Унизително е да сме сред последните страни на Балканите  по заделяне на средства за здравеопазване на човек от населението, според покупателната способност на българите –  в размер на $ 1064 годишно. Съотношението болнични разходи към общите разходи в здравеопазването е под всякаква критика, което е признак на лошо структуриране на ЗС. Тенденция в Европа е намаляване на хоспитализациите, докато в България е точно обратното – в развитите страни разходите за болнично лечение са около 29% от общите за здраве, а с страната ни те са 59%.”

Управителя_на_МБАЛ_Иван_Скендеров_-_д-р_Радойкова_с_група_протестиращиМедикът отбеляза, че страната ни се нарежда на челно място по брой аборти, спрямо брой на живородени деца, висок e процентът на детската смъртност, както неприемливо висок е и процента  на Цезаровите сечения – 30%.

Лекарите от Гоце Делчев категорично подкрепят исканията на европейските си колеги за осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани, прекратяване на корупцията, обхванала като октопод системата, прекратяване на репресиите върху лекари и не на последно място – достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България. На днешния протест, на медиците им бе ясно, че средствата, които се заделят за здравеопазване в нашата страна са крайно недостатъчни, за да гарантират качествена медицинска помощ, а положенито не се е променило с нищо през последните шест години.Лошото управление на средствата, предназначени за здравното заведение също е сред основателните причини за тежкото положение на спешната помощ в града и региона, така както и липсата на достатъчно квалифицирани млади кадри, които да имат желание да работят в страната си. Дипломираните млади медици предпочитат добре платената работа в чужбина, където имат шанс за по-добра професионална реализация. Местните лекари подкрепят решението, взето с декларация на Събора на Българския лекарски съюз да оттеглят подписите на своите представители от Националния рамков договор за 2014 година.

Фанка Маркова

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене