Топ Преса: Кмет-феодал от ДПС дерибейства в община Белица, нарочно разпалва етнически конфликти между християни и мюсюлмани?

main_b

Тодор ТОДОРОВ

Община Белица е една от малките общини в Югозападна България. По сигнал на жителите, кметът от ДПС Ибрахим Палев се държи като собственик на общината и не се интересува от състоянието нито на града, нито на хората в него.


021

Ибрахим Палев е кмет за трети пореден мандат на община Белица и стана известен с полагането си на клетва на 3 ноември 2011 г., придружаван от кордон с полицаи от Банско и Разлог. Докато течеше церемонията в залата, отвън се чуваха скандиранията на стотина разярени беличани, несъгласни с избора: „Палев вън!” и „Долу ДПС!”.

Припомняме, че протестът избухна вечерта на балотажа, когато стана ясно, че Палев печели кметския мандат със 141 гласа преднина пред Хасан Илан. Основните обвинения на протестиращите бяха, че за 8 години като кмет на Белица и 4 години като секретар на общината, той не е направил нищо по същество нито за града, нито за хората. Интересен факт е, че доста от хората, участвали в протестите срещу Ибрахим Палев преди повече от 2 години, са били викани на разпит в полицията. Подчертаваме, че е конституционно право на всеки човек да протестира.

025

Общинският координатор на ПП Атака за Белица Георги Банков разказва за случая:

– Проблемите с него започват още с постъпването му на длъжност. Най-напред бяха уволнили всички неудобни на ДПС хора. Той си назначи само негово обкръжение. Като се започне от кмета, зам.-кмета, втория зам.-кмет, секретар, касиер, домакин, абсолютно целият му състав, цялата администрация е на ДПС. Това му е трети мандат на него. Когато се вдигна тук цялото население да протестира на площада, Съветът вътре започна да снима през прозорците целия митинг. Моите членове, на Атака, всички бяха на първа линия. Всички ги викаха да дават обяснения в полицията защо протестират. Този въпрос е толкова излишен.

Не може при два мандата да му давате и трети, като през тези два мандата той съсипа Белица! Напълно е съсипана!

– В какво се изразява това съсипване на града?

– В Белица, откакто е на власт, не е положен един метър асфалт, като всички пари от ЕС по разни програми бяха пренесени в Родопите, понеже Белица като селище, ние се намираме в Рила… Там се направиха такива пътища, джамии… Само в Краище, едно село от 1500 човека, се направиха три джамии, от какъв зор?! Вечерно време със страшни децибели ги чуваме чак до тук!

По една програма по чистотата, както виждате в Белица е доста чисто, се назначават хора само на ДПС и цигани, които в утрешния ден да гласуват за тях. Техни хора идват от 15-20 км, за да работят тук, докато един човек от Белица няма в тази програма. Нарочно ни потискат. Ние не можем да участваме в такива програми, да изкараме по 2 лева за хляба.

Има една друга програма, чиито пари, около 8 млн. лева, се задържат нарочно вече 12 години в банка, защото пътят за мечките, знаете, че тук е най-големият парк за мечки, под егидата на Бриджит Бардо, е в ужасно състояние, хората нямат достъп до там. Често се обявява конкурс за него, явяват се разни фирми, но винаги нарочно правят някаква грешка и когато се преглеждат на по-горно ниво, те отхвърлят програмата. Защо? Защото тук имаме една много мощна фирма, българска, с много техника, но не я дават на нея, собственикът обжалва и по този начин се прекратява това нещо. Толкова години нищо не се прави вече по въпроса за мечките. Абсолютно умишлено!

Пътят за Семково – едно невероятно място, и него не искат да го направят. Хората искат да строят там – не, няма достъп! А те през това време си строят. Зам.-кметът построи горе палат! Друг някой, ако направи, пращат багер и събарят! Обяснението е, че е незаконно построена сградата. На зам.-кмета жена му е главен прокурор в Разлог…

Сигурно сте чували, че кметът е казвал: „Още сто години ще бъдете под турско робство!” Просто ни се подиграват. Каквото и да правите, няма да стане!

Много хора се страхуват и на изборите гласуват за тях. Защо? Защото на единия жена му работи в Съвета, на другия – брат му. Страх ги е да не ги уволнят. Аз ги разбирам. Да останеш без хляб е страшно!

– Имате ли директен контакт с кмета?

– С кмета директен контакт съм имал само предизборно. Там не може да се влезе лесно, защото единствения начин да влезеш в този конак, ние така му викаме вече – конак, то не е общински съвет – отвън има платени пазачи. Влиза се с карти, но той те пита при кого искаш да отидеш. Ако си неудобен и те познават, казват, че го няма кмета или е зает. Не можеш да влезеш иначе. Другият вход е служебен, само за тях. Хората се възмущават – да не можеш да влезеш при кмета, който е избран от народа, все пак!

– Има ли конфликт между християни и мюсюлмани тук?

– В Белица напрежението ни го създават управляващите.

– Т. е., самият кмет нарочно иска да има напрежение между мюсюлмани и християни тук?

– Така излиза, да. Ние тук сме отделно селище, далече от Родопите, винаги сме живели в мир и разбирателство. Тук има много смесени бракове. Винаги сме имали нормални взаимоотношения. Един от големите ми приятели е мюсюлманин.

Народът: Ибрахим Палев не направи нищо за два мандата – само нацвъка джамии където му падне и назначи свои хора навсякъде.

Откакто кметът Палев е тук, гледаме се накриво! Преди избори си организират хора, които обикалят по цял ден, демонстрират сила… Нашето гласуване на избори е безпредметно! В смисъл, 12 села са, аз имам 12 секции там, ние като отидем, имаме един човек от Атака… Те предварително си знаят, че ние като сме там, какво като сме там! Цялато село под строй гласува. Ние какво правим там? Само харчим пари на държавата?! Подиграват нисе: „Вие пък за какво идвате!” До такова състояние стигнахме ние християните в Белица. За всичко ни се подиграват!

– Упражнява ли се диктатура спрямо мюсюлманското население?

– Упражнява се диктатура, да. Те имат и големи структури от ГЕРБ сред тях. Когато дойде есенно време, този, който не е от ДПС, ще му дадат да си набере дърва, но там долу, не където берат другите…

Срещнахме се и с други жители на Белица, чиито разкази не се различават от казаното от Георги. Оплакват се от липсата на работа, пълната незаинтересованост на кмета, липсата на комуникация между хората и управниците на общината и унищожаване на условията за туризъм.

Припомняме, че през месец ноември 2000 г. в града бе открит парк за реадаптация на танцуващи мечки. Достъпът до него обаче е крайно ограничен, поради липсата на асфалтиран път до там, което отказва голяма част от туристите да посетят мястото и да влеят пари в икономиката на града.

– Какъв е конкретно вашият проблем?

027

Васка Мрацинкова, жител на гр. Белица: – Моят проблем е, че аз съм безработна и съм потърпевша на етническа и политическа основа заради гражданската позиция, която изразявам! По-конкретно, проблемите ми идват от това, че около последните местни избори се явих като свидетел на опонента на настоящия кмет. За мен община Белица, общинската администрация, е държава в държавата. Държавата Белица няма страх от нищо и от никой. Функциите на президент, министър-председател, на министри на всички ведомства се изпълняват от зам.-кмета Джамбазки – лицето, което ни коли и беси и ни дава своята благословия… Това е лицето, което назначава по заслуги и симпатии.

– От коя политическа партия е той?

– Той е от ПП ДПС. В Белица управлява партия ДПС! Като безработна активно търся работа. Интересувам се от програмите, от всякакъв вид предлагана работа, но за такива като мен няма работа!

– Защо? Какво значи такава като вас? Обяснете?

– Защото съм „персона нон грата” за общината. Защото изразявам гражданска позиция, която е различна от тази на ДПС-управляващите!

– Каква е тяхната позиция и каква е вашата?

– Те си назначават свои хора – хора, които могат да им служат вярно и предано. В момента, в който аз се моля за работа и получавам поредното голо обещание, защото Белица е малък град и се познаваме, се назначава човек, който работи в частния сектор, на държавна работа. Жена, която работи в магазина срещу общината, се назначава на работа като лелка в детската градина. Аз, която преди време участвах в един фалшив, фалшив конкурс за работа, на който се проведе фалшиво интервю, преди да бъда допусната да вляза в общината, общината ни се пази от доверени хора, които пускат само определени при зам.-кмета Джамбазки, наложи се 5 мин. Да чакам охраната да си говори по телефона. След като най-учтиво помолих да отида при Джамбазки, получих отговор: „Той, г-н Джамбазки, рита за тебе!” Аз имам документ, с който трябва да отида при него. Бележката ми беше блъсната – „Махай се, не искам да ти гледам никаква бележка! Не разбираш ли, че той не иска да те вижда?”

– Имате ли някакъв личен конфликт с него?

– Абсолютно нямам никакъв личен конфликт!

023

Йордана Георгиева, жител на гр. Белица: – Проблемът на Белица от много дълго време е, че

не случва нищо, както е и в голяма част от България, само, че тук в много по-голяма степен не

се случва нищо! И от това хората нямат поминък, градът се обезлюдява… Проблемът е непрозрачната политика и аз съм го заявявала многократно, общинска администрация го знае… Комуникацията с хората е нарушена – да влезеш в общинската администрация в момента е много трудно. Мисля, че съм човек със средна интелигентност, но като си помисля, че тук е останало основно население над 60 години, с някакви карти и чипове, нали си представяте, че един възрастен човек няма да може да влезе. Сигурно и това е целта – да не се влиза.

Никаква работа няма тук, никаква алтернатива, лоша инфраструктура. Слаб мениджмънт по отношение на туризма, защото това е моята работа и аз така мисля.

– Къде според вас е изгубена комуникацията между общината и жителите на Белица?

– Тя е много удобна тази липса на комуникация, защото като не говориш с някого, той нищо не те пита, нали?! Не знам къде е изгубена – от общинска администрация трябва да ви кажат. Макар, че чувам, че напоследък има някакви слаби напъни да се пускат хора, да се комуникира, но общо взето страхът е по-страшен, защото в тази безработица не се срещат много хора, които искат да говорят. Различно мислещите в нашия град не се приемат добре, даже напротив – тези, които са се осмелили да кажат своето мнение, по един или друг начин, после не се допускат до програми, даже и на техните роднини им се напомня защо не се допускат. Тук въпросът е за хляба, разбирате ли? Те са толкова дълго време безработни, че нямат пари дори за хляб и са готови на всичко. Аз ги разбирам и не ги упреквам. Дори и малко останали, тук има семейства с деца, които трябва по някакъв начин да се прехранват. Единствената им алтернатива е да ги допуснат като общи работници или метачи по програмите за една година. Това е едно умишлено бездействие на държавата, защото какъв проблем се решава? Проблемът с безработицата решава ли се? Вярно, чисто е. Работят жените, но само чистота не може! Трябва да се създаде някаква устойчивост. И тъй като сега всички градове и села се напъват да стават някакви туристически дестинации – ние също имаме условията – център за реадаптация на танцуващи мечки, имаме Семково – един от най-старите курорти в България, би трябвало и тук да се развива туризма, но напротив! Пари за пътя до парка с мечките има, но ремонт не започва… Трябва да има позиция по отношение на туризма, трябва да има реклама. Всички казват: „Тук е прекрасно, тук е много хубаво”, но никой не се връща. Трябва да се работи, да се говори, това трябва да е общинска политика.

12509_gallery_main

В Белица управлява партия ДПС! Те си назначават свои хора – хора, които могат да им служат вярно и предано.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене