4 – годишната Марти чака лечение

Вече има глас! Отново чух най-прекрасната дума – мама! Така през сълзи разказва майката на 4-годишната Мартина от Банско – Катерина Танева.

Семейството на Марти преживя истински ад, след като момиченцето глътна хапче миналата година, което обаче попадна в трахеята на детето. Малката Марти изпадна в респираторен арест и впоследствие в кома, от която се събуди във вегетативно състояние. Но случаят й обедини цяла България, за да спаси детето. В момента Марти е по-добре и е сбъднала една от мечтите на майка си – да й каже „мамо“, разказва през сълзи щастливата Катерина. Доскоро малката Марти общувала само с очи и дори не можела да вдигне ръката си. Детенцето вече е много по-добре и дори се усмихва. А първите й думички вдъхнали надежда на цялото семейство, че Марти ще се възстанови.

Малката красавица се прибра в родното Банско след дълго лечение в Турция, а след това бе и в клиника в Израел. Сумата за лечението е непосилна за семейството на детето и то разчита предимно на дарители. Лично кметът на Банско Георги Икономов се включи в кампанията за помощ на Марти, а младеж й дари 15 000 лв., за да се излекува, заедно с още хиляди благодетели. Затова и вече Марти може да се усмихва и не комуникира само с очи, както допреди няколко месеца. Красивото дете успяло да каже „мама“, а родителите й и цяло Банско се надяват скоро момиченцето напълно да се възстанови. Затова обаче ще трябва още много работа на лекари в Германия, където детето трябва да ходи на специална рехабилитация. Майката Катерина решила да потърси и иновативно лечение със стволови клетки, сподели самата тя.

„Марти си е вече вкъщи и се чувства много добре. Рехабилитацията продължава. Изпратихме в Москва в болница „Нейровита“ запитване за стволови клетки и сме одобрени. Рехабилитация ще се прави периодично и в Германия, ще продължи такава и вкъщи. Становището на докторите е, че има прогрес във възстановяването на Марти“, разказва Катерина.

Надя Панкова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене