Проблеми на общинската собственост

 Уважаеми читатели, днес Ви срещаме с пред­седателя на Комисията по общинска собственост, приватизация, следпри­ватизационен контрол и управление на общински­те дружества при Общин­ски съвет – Гоце Делчев, господин Димитър Бал­таджиев. Той е завър­шил бившия Техникум по електротехника (сега Не­врокопка професионална гимназия), специалност „Радио и телевизия“, след което – същата специал­ност в Машинно – елек­тротехнически институт (сега Технически универ­ситет – София). Занимава се с частен бизнес.

– Господин Балтаджиев, кои въпроси от компетент­ността на Комисията по общинска собственост са най-проблемни?

– Бих казал, че това са въ­проси, свързани със земите, върнати по член 19-и. По време на реституцията зе­мите се върнаха с първично решение, което не беше дос­татъчно като документ за собственост. Оттук насетне собственикът би трябвало да си изкара скица и земите да му се възстановят с пов­торно решение. Това се от­белязва в Общинска служба „Земеделие“ и представлява документ за собственост. Голяма част от хората обаче не са довели докрай проце­дурата за всичките си имоти и тези земи, за които тя не е продължена, след определе­на дата станаха общинска собственост по член 19-и. По-късно Законът се проме­ни и хората, които имат пър­вично решение, могат да си върнат земите, щом прите­жават натурален акт или де­кларация за влизане в ТКЗС. Сега много често в дневния ред на сесиите на Общин­ския съвет присъстват по­добни въпроси. Всеки кон­кретен случай се разглежда отделно. Искаме и станови­щето на кмета на съответ­ното населено място. Стре­мим се да удовлетворяваме желанието на хората, които са си подали заявления, и в същото време да не наруша­ваме Закона.

Всяка пролет на сесия се налага да говорим и за паси­щата. Тези общински земи се отдават под наем на хора, които гледат животни, искат да кандидатстват по опре­делена програма и трябва да представят договор за наем. Разбира се, с наруши­телите, тези, които създават проблеми, договорът може да се прекрати.

– А как стоят нещата със сградите – общинска собственост?

– Някои от тях се дават под наем. Например сградата, в която работи Общинската служба по земеделие. На последната сесия на Общин­ския съвет беше поставен въпросът за нуждата от по­мещение, в което да се изда­ват кадастрални карти. Тази дейност вече ще се извърш­ва тук, а не, както досега, в Благоевград. Законът казва, че Общината трябва безвъз­мездно да даде за ползване едно помещение, и такова беше предоставено.

На последната сесия беше разгледан и проблемът за преместваемите обекти. Те са дадени за ползване при определени условия, свър­зани с поддържане на райо­на около тях.

– Би било добре да се спре­те и на въпроса за продаж­бата на общинска собстве­ност.

– В момента Законът не позволява да се продават земите по член 19-и, но в Общината има имоти, кои­то могат да се продават. Те влизат в Програмата за управление, която се прие­ма всяка година, отворена е и може да се допълва. Та­кива са имотите в полка, би­вшето военно поделение. Те са разделени на парцели и когато се появят клиенти, се вкарват в Програмата и се продават на търг с явно над­даване. Това са имоти, които Общината е отредила за пар­цели за жилищно строител­ство. Преди време имаше конкретно запитване и една част от тази земя беше опре­делена за същата цел. Такъв интерес вече няма, тъй като евентуалните инвеститори се оттеглиха. Сега в бившето военно поделение са отда­дени на концесия два тере­на, които са за два спортни обекта, от които единият ще бъде закрит комплекс за те­нис.

– Тъй като Комисията, коя­то оглавявате, отговаря и за управлението на общински­те дружества, бихте ли за­сегнали и този въпрос?

– Да, отговаряме за Об­щинско предприятие „Чис­тота“, „Обществена перал­ня“, „Селскостопански и благоустройствени услуги“ , „Поддържане и ремонт на обекти – общинска собстве­ност“ и „Гробищни паркове“. Впрочем, ние полагаме уси­лия за нормалната дейност и на търговските дружества МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД, „Медицински център І – Гоце Делчев“ ЕООД и „Об­щински пазари“ ЕООД.

Както знаете, проблемите в здравеопазването са мно­го. Остро се чувства недос­тигът на специалисти. За да реши въпроса, Общината сключва договори с млади специалисти, като им осигу­рява жилища срещу задъл­жението 5 години да работят в нашата болница. Вече има 11 такива дого­вора. На сесия­та от края на ап­рил тази година беше решено младата кар­диоложка д-р Иброшева да получи дарение от 650 квадрат­ни метра земя – общинска собственост, срещу същия ангажимент.

На нашето внимание е и Синята зона. Желанието ни е тя да стане колкото може по-ефективна. На дневен ред също така е предстоящият ремонт на па­зара, който до есента трябва да придобие нов облик. Как­то виждате, спектърът на дейността ни е твърде голям.

– Така е. Пожелавам на Вас и на цялата комисия ус­пешна работа.

Юлия Баймакова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене