Огромна опашка за Гоце Делчев, цената му се удвои за часове

Огромна опашка от желаещи да се сдобият с юбилейната сребърна възпоменателна монета „150 години от рождението на Гоце Делчев“ се вие днес пред Българската народна банка.

Стотици граждани чакаха часове наред, за да се сдобият с монетата на цена от 108 лева. Някои от тях заявиха, че са дошли още в 4.30 сутринта. Други посочиха, че са дошли в 7.00 ч., а до 11.00 ч. все още не бяха преминали на опашката по стълбите пред БНБ, съобщи БТА.

Полиция пропуска желаещите да се сдобият с монетата на две гишета в банката. На място има и кола на жандармерията. Всеки има право да закупи най-много по две монети. Тиражът на сребърната монета с номинал от 10 лева е 3000 бройки.

Предприемчиви търговци са публикували обява за продажбата на монетата още вчера – 16 януари – ден преди официалното й пускане в продажба. Обявата може да бъде видяна в популярни интернет сайтове, където находчиви търговци, са я обявили за продан на двойна цена. Основен мотив за закупуването на сребърната юбилейна монета е нейната колекционерска стойност.

Междувременно и в интернет тръгнаха търгове за монетата с начална цена от около 150 лева. Въпреки, че тя все още се продаваше на касите на БНБ за 108 лева, паралелно течеше и онлайн наддаване за нея като цената ѝ стигна 200 лева.

Ето какво разказаха пред репортер на БТА част от чакащите на минусови температури граждани:

18-годишният Иван Славов посочи, че Гоце Делчев е любимата му историческа личност и затова желае да притежава нещо, свързано с него. „Аз не колекционирам монети, но това, че е с лика на Гоце Делчев ме мотивира да я купя“, каза той. Полина Тодорова, която е на 23 години, смята че монетата е много ценна. „Тя има колекционерска стойност за мен. Знам, че Гоце Делчев е изобразен на нея“, посочи Тодорова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене