Брендо окончателно осъден, търсят го, за да влезе в затвора

„Кокаиновият крал“ Евелин Банев – Брендо е осъден окончателно на 6 години затвор от Върховния касационен съд (ВКС). Присъдата за участие в престъпна група за пране на пари е факт 12 години след началото на единственото дело у нас срещу него. Решението е още от 26 април, но не е публикувано на сайта на ВКС заради новата забрана в закона такива да се огласяват преди да е получено уведомление от прокурор, че осъденият е влязъл в затвора. Това означава, че службите още търсят Брендо, за да го вкарат зад решетките.

Бизнесменът е с наложена мярка за неотклонение „подписка“, но от 2014 година има и забрана да напуска страната. Неведнъж се е появявала информация, че той и изчезнал зад граница, за да избяга от правосъдието, но той я е опровергавал, появявайки се в съдебната зала.

Междувременно, само в рамките на една година, това е третата му ефективна присъда – той беше осъден в Румъния на 10 г. и половина затвор за трафик на 51 кг кокаин и в Италия – на 20 г. по т.нар. афера „Кокаинови крале“.

У нас разследването започна през 2006 г., като първата присъда, която Брендо получи през 2013 година, беше 7 г. и половина лишаване от свобода. Съдът прие, че Банев и трима негови роднини са превъртели през различни банкови сметки в чужбина 11 138 650 евро – или 21 млн. лева, от трафик на наркотици. Тогава бившата съпруга на Брендо – Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева, вдовица на разстреляния през май 2005 г. Константин Дишлиев, и братът на Банев – Симо Карайчев, получиха по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок.

Присъдата бе отменена от апелативния съд в София, а през 2015 г. ВКС върна делото за ново разглеждане на втора инстанция.

През март м.г. друг състав на Софийския апелативен съд осъди Брендо на 6 г. затвор, а брат му Карайчев на 3 г. За невинни магистратите обявиха Добринова и Дишлиева, тъй като доказателства, че те са участвали в бандата, няма. Сега ВКС потвърждава наказанието за Брендо, а окончателно са оправдани Добринова и Дишлиева.

Според апелативния съд Банев заедно с брат му и Дишлиев действали като група за пране на пари от 17 октомври 2002 г. до 30 май 2005 г. Дейността им се простирала в България, САЩ, Британските Вирджински острови, Ирландия, Австрия и Швейцария. Те са превеждали суми от по няколко хиляди до милиони евро в различни сметки в чужбина към „Прайвът файнънс юниън“.

„Налице е съгласуваност във волите им да вършат престъпления в страната и чужбина с цел имотна облага“, посочи съдът.

Магистратите установиха, че тримата са закупили 7 офшорни фирми, на които открили банкови сметки в страни, различни от регистрацията им. Освен това Банев, Карайчев и Дишлиев са внасяли пари на ръка в тях, пренасочвали и движението на средствата между отделните дружества, за да не може да се проследи произходът им.

„Офшорните дружества не са били използвани за минимализиране на печалбата и за данъчни облекчения, тъй като не съществуват доказателства да са развивали на практика някаква дейност нито в зоните по регистрацията им, нито извън тях“, казва съдът.

И приема, че целта на фирмите била да се скрият действителните им собственици, като за това били използвани подставни лица – чужди фирми и граждани.

Апелативните съдии коментират, че това какъв е източникът на средствата, които бандата ще изпере, и „дали изобщо тези пари са от трафик на наркотици“ не е от значение и е формално изискване в закона.

Подсъдимите не са имали бизнес, с който да се обясни огромният паричен поток, вливан от края на 2002 г. до средата на 2005 г. в офшорните дружества и оттам към „Прайвът файнънс юниън“, става ясно още по делото.

Снимката 53-годишния Евелин Банев е в сайта на Интерпол от февруари 2016 г. до днес. Публикувана е по искане на Румъния. Властите в Букурещ го обявиха за международно издирване, след като Софийският апелативен съд отказва да го екстрадира с мотива, че делото срещу него у нас е приоритетно. Досега от Върховната касационна прокуратура пък не са съобщавали Италия да е поискала официално да ѝ предадем Брендо, за да излежи присъдата си на Апенините.

Според юристи ако той бъде открит, трите му присъди могат да бъдат кумулирани от съда и той да излежи едно общо най-тежко наказание в затвора.

 

/24часа

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене