Има решение за алергията към белтъка на кравето мляко

Алергията е реакция на организма към различни вещества (прах, полени, определени хранителни продукти), които принципно се приемат за безвредни.
Алергията към кравето мляко и млечните продукти е една от най-широко разпространените хранителни алергии напоследък, особено при новородените и децата в ранна детска възраст.

Като основни алергени в кравето мляко се посочват казеина, β- лактоглобулин, α-лакталбумин. От тях с основно значение е β-лактоглобулинът, който не се съдържа в човешкото мляко.

В съвременната хранителна промишленост все повече навлиза методът на хранителна стерилизация чрез гама лъчение. Облъчването на храни с определени дози гама лъчи, рентгенови лъчи, или с ускорени електрони не поражда радиоактивност в обработените продукти, но в някои случаи води до фини химически промени на веществата. Обработката на твърда храна чрез йонизиращо лъчение може да осигури ефект, който до голяма степен наподобява топлинната пастьоризация на течности, като мляко.

Методът на гама облъчване оказва положително влияние върху редица хранителни продукти, чрез подобряване на безопасността и стабилността им, а паралелно с това не води до компрометиране на техните хранителни и сензорни качества. Чрез гама лъчение, с подходяща доза, може да бъде изменен съставът на продукти, предназначени за пациенти с различни видове алергии. Облъчването с гама лъчи води до промени в хранителните компоненти, включително и в белтъчните молекули.
Съвременни изследвания показват, че използването на йонизиращи лъчения в ниски дози при млечни продукти водят до разрушаване на епитопите на протеините, което би могло да намали техния алергенен потенциал, без това да окаже негативен ефект върху органолептичните (вкус, миризма) характеристики на продукта.

Понастоящем облъчването на храни е разрешено от над 50 държави в целия свят, а обемът на обработените храни се оценява на над 500 000 тона годишно.

/puls

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене