За какво подсказва потта?

Потенето е естествен механизъм за охлаждане на тялото. Чрез потта от организма се извеждат излишни токсини и се освобождават крайни продукти на метаболизма.

Потта може да подскаже за различни състояния в тялото. Освен това потенето може да се дължи на определени моментни ситуации. Вижте кои са те и за какво може да ни информира потта ни!

Имате нужда от натрий

Ако се потите и потта ви има солен вкус, това може да означава, че тялото ви неистово има нужда от натрий. Прекалили сте с тренировките, ядете безсолни храни, на диета сте – каквато и да е причината – солената пот подсказва за крайно ниски нива на натрий.

Това може да застраши водно-солевия баланс в тялото, както и да намали нивата на електролитите в кръвта.

Жълти петна от пот по дрехите подсказват за злоупотреба с кафе

Ако петната по дрехите ви стават все по-натрапчиви, жълти и трудно се премахват, това може да е знак, че пиете прекалено много кафе. Топлината на кофеиновата напитка предизвиква повишаване на вътрешната телесна температура, което ускорява процеса на потене.

Кофеинът е алкалоид, който допълнително оцветява потта при метаболизирането му, което пък обяснява жълтите петна.

Нанасяте антиперспирант в грешното време

За да бъде ефективен един дезодорант против изпотяване или антиперспирант, той трябва да бъде нанесен на възможно най-суха кожа. Дори минималното навлажняване на кожата под мишниците може да повлияе ефекта на антиперспиранта и да наруши неговото действие.

Вие сте уплашени

При уплаха и силен стрес потните жлези секретират ускорено. Освен това в такива моменти потта се насища с хормони на стреса и кортикостероидни хормони на надбъбречните жлези, които имат силна и неприятна миризма.

Това е природен механизъм за отделяне на химикали, които имат за цел да предупредят околните за опасността, която е предизвикала този телесен отговор.

Организмът ви се бори с инфекция

Повишеното изпотяване може да подсказва, че организмът ви се бори с инфекция, вирус или бактерия. Когато имунната система работи усилено, в потта се отделят определени химични вещества, които променят аромата и количеството ѝ. Миризмата на потта е важен показател за това дали в момента се борите със силно заразно заболяване или не.

Имате депресия

Изпотяването не се наблюдава само при определена повишена активност. То може да се случи и при физически неактивни хора, дори такива, изпаднали в депресия. Депресията причинява изменения в хормоналния баланс на човека, което повлиява аромата на потта, както и нейното количество.

Бременност

Бременността при жените е друг фактор, който може да причини промени в изпотяването. Отново в резултат на промените в хормоналния баланс на тялото изпотяването се ускорява и неговата миризма се променя. Нощно изпотяване се наблюдава най-често в първия триместър. Горещите вълни в менопаузата се появяват на сходен принцип, тъй като хормоните в този период също драстично се променят.

/az-jenata

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене