Благой Калпачки: Усещането за вътрешен комфорт е не това как изглеждаш външно, а това, как чувстваш вътре в теб

Благой Калпачки е треньор по бокс, кондиционни и координационни тренировки, свързани с моделиране на телосложението; докторант в областта на спорта; магистър по право; член на Съюза на учените в България; лектор и треньор в десетки европейски проекта и инициативи по теми, свързани със здравословното хранене при спортистите и постигането на високи спортни резултати; автор на 9 научни статии и студии в национални и международни научни списания, свързани със спецификата на аматьорския бокс и моделиране на телосложението; участник в 5 международни научни конференции с научни доклади, в които фокусът е върху теми, свързани със спецификата на аматьорския бокс и моделиране на телосложението.

Давам думата на Благой Калпачки, за да ни разкаже за своите занимания…

– В контекста на новите житейски реалности в съвременното общество и динамичното развитие на спорта и медицината, на световно ниво се очертава необходимостта от преосмисляне и осъвременяване на базисни постановки и концепции, свързани с моделиране на телосложението.

Въпросът за постигането на красиво и здраво тяло е вълнувало винаги човечеството. Но как да достигнем до наистина изваяното и изящно тяло, и то по здравословен начин, каква е тайната? В настоящата статия ще се опитам да обясня основните принципи на тези процеси.

От позицията на личностно-центрирания подход и хуманистичните тенденции в съвременния спорт е необходимо да се постави акцент и на друг аспект (твърде често пренебрегван от изследователите). Тъй като красивото тяло не е самоцел, а винаги трябва да бъдат обвързано с грижа за здравословното състояние, за балансираното физическо и социално-психологическо развитие. По мое мнение, този въпрос е от особена значимост, тъй като акцентира върху проблемите на голяма част от хората в нашето общество.

На първо място трябва да дадем дефиниция на термина красиво тяло…

– Субективната същност на понятието разграничава няколко модела на съвършенство на телосложението. Много хора имат различни идеали относно телесната маса, симетрията на тялото и различните му антропометрични характеристики. Общото между всички се явява определено здравословно съотношение между мастните и мускулните тъкани в човешкото тяло…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене