Подполковник Иван Петров, председател на съюза на офицерите и сержантите от запаса – Благоевград: Заедно с община Благоевград и регионален музей ще възтановим войнишко гробище на 38 загинали герои

За мен, редник Байрактарски от военновъздушните сили на Република България e чест на  Гергьовден ден на храбростта и българската армия да ви срещна с Подполковник Иван Петров.

 Представете се на нашите читатели …

– Аз съм подполковник  Иван Петров и съм председател на съюза на офицерите и сержантите от запаса  Благоевград. С много мероприятия ние доказваме нашата дейност на нашите членове. Ние се стремим съм такива изяви заедно с обществени организации: община Благоевград, регионален исторически музей  и други организации, “Движение ние жените” на г-жа Здравка Чимева да поддържаме и да възстановяваме паметници, които са свързани с бойната слава и с герои загинали във войните. Така например, възстановихме паметници на загинали през 913 г. Междусъюзническата война в района на черквата Благоевград. По наша инициатива, поставихме паметна плоча в село Логодаж в района на гробищата загинали 38 души военни също в тази война. По нататък  имаме намерение  заедно с община Благоевград  и регионален  музей да възстановим едно войнишко гробище. Това са 38 загинали герои.

Значи намитате помощ в лицето на Община Благоевград?

– Разбира се ние с тяхно съдействие… от нас е инициативата… Дори с наши средства направихме паметник на капитан  Кондаков. Той е летец изтребител, който е загинал в района на село Дреново. Със средства на съюза това е  от членски внос възстановихме този паметник, който беше мога да кажа разграбен. Боядисахме оградата и в удобен момент ще почетем паметта на този летец, който е загинал 1944 год. във въздушен бой с англо-американците.  Това събитие,  което  проведохме заедно със споменатите обществени организации на 19 септември беше в чест на загиналите войни в битката с немците в село Звигор. Паметника се намира на пункта Станке Лисичково. Ние ежегодно посещаваме този паметник, както вие отбелязахте във вашата преса това беше доста хубаво тържество. Присъстваха около стотина човека от Благоевград, заедно с наши членове и техните семейства. Беше изнесен  подходящ рецитал от деца. Имаше изказване от  Регионален  музей от г-жа Захариева.

Защо толкова малко се знае за тази битка. В интернет няма никаква информация?

– В книги го има. В книгите на Ненов, който беше областен председател на ветераните в негови книги това е отбелязано. Има и една малка книжка, която е издадена от регионален исторически музей  и със съдействието на г-н Ненов. В тази книжка са споменати абсолютно всички паметници  свързани с бойната слава и със загинали във войните. А защо го няма в интернет, това аз не мога да кажа…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене