Протест за спасяването на римския град край Благоевград

Денят на труда се оказа ден за протест и край благоевградско село. Двадесетина души се събраха и протестираха в близост до римския град в землището на Покровник навръх 1-ви май. Те се обявиха за спасяването на древната находка и за изместване на трасето на Автомагистрала „Струма” в района. Протестиращите са притеснени, че точно до историческия обект е струпана много строителна техника и от двете му страни се работи ударно от фирмата, която строи шосето. „Министър Нанков обеща, че експерти ще решат съдбата на този античен град. А само два дни по-късно тук се работи на три смени, което е в пълен разрез с думите на регионалния министър. В края на тази седмица трябва да има извънредна сесия, която ще се занимава с този казус, искаме диалог и обществено обсъждане. Нека референдум да определи откъде да мине трасето на автомагистралата, срещу чието строителство не сме, но настояваме да се измести, за да съхраним това ценно древно селище”, каза общинският съветник Сашо Милчев. На протеста бяха и колегите му Валери Смиленов, Кирил Ваклинов и Калоян Ханджийски. Според тях е необходимо и община Благоевград да защити историческия обект, тъй като античното селище може да стане притегателен център за туристи от страната и чужбина. „Трябва да се инвестира в това място, а то стотици години след това ще носи печалба на града ни. Ще се построят паркинги, заведения, да се осигурят развлечения за деца. Тук туристи могат да изкарат цял ден, защото има какво да видят. Като бизнесмен съм убеден, че този древен град ще е за Благоевград това, което е Рилският манастир за Кочериново и Рила”, каза още Милчев.

Лазар Андреев от Инициативния комитет за запазването на историческия обект коментира, че обществото е длъжно да запази това свое културно-историческо наследство. Още повече, че има европейска конвенция за запазване на архитектурните паметници, приета от нашето Народно събрание. „Обаждат ни се специалисти от чужбина, които са впечатлени от това откритие, звънят ни чужди археолози, които се интересуват от външните граници на някогашната Римска империя. В същото време нашите археолози са подложени на огромен натиск, защото, който плаща, той поръчва музиката. Излиза, че за чуждите им колеги тази находка тук е много ценна, а за нашите не е нищо особено, което е недопустимо”, коментира Лазар Андреев. Той увери, че битката на Инииативния комитет няма да спре и в скоро време ще бъдат организирани по-масови протести, за да се съхрани за поколенията откритият древен град край село Покровник, който да стане Музей на открито.

Искането за референдум вече е внесено в общинския съвет в Благоевград. Допитването до хората трябва да реши бъдещето на римския град, който датира от 3-4 век след Христа.

На терена работят над 150 човека, ръководени от екип археолози. Те всеки ден правят нови разкрития – наскоро бе открита запазена гробница с две гробни камери и преддверие. Гробницата се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.

Пълното спасително археологическо проучване на обект № 2, край селата Зелен Дол и Покровник, е достигнало до средата на терена от 60 дка. Открива се голямо селище от римската императорска епоха. Досега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1500.

Сградите, които се откриват на терена, са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. Пълното им разкриване до края на договора между Агенция Пътна инфраструктура и НАИМ-БАН е възможно и не налага изместване на трасето или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите.

По-трайни комплекси са само сграда № 1  -сградата с гробниците, сграда № 5 – раннохристиянска църква, и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка.

През последната седмица бе открита и гробната част в сграда № 1. Тя се състои от преддверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей-Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене