НОВИНИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВУЗ В ЮГОЗАПАДА! Академичният съвет на ЮЗУ утвърди нови бакалавърски програми, въведе бонус по 1000 лв. за ръководство на чуждестранен докторант

Нова бакалавърска програма по „Медицинска физика” към Природо-математическия факултет и магистърска по „Надеждност, ергономия и инженерен дизайн” в Техническия факултет утвърди Академичният съвет на ЮЗУ – Благоевград. Вчерашното, първо за новата учебна година заседание на органа за управление на висшето училище се проведе хибридно, по-голяма част от членовете на АС се събраха в заседателната 114-а зала, други се включиха онлайн.

„Всички трябва да съблюдават за спазване на противоепидемичните мерки и да съдействаме за опазване живота и здравето на всеки един от нас”, обърна се към присъстващите ректорът проф. Б. Юруков, а заседанието започна с едноминутно мълчание в памет на доц. Гергана Калпачка и доц. Константин Манолов.

Наред с актуализирането на учебни планове и квалификационни характеристики бяха приети и изменения в правилника за образователните дейности и на вътрешните правила за развитие на академичния състав. Също така за пръв път е разработена и вече влиза в сила методика за разпределяне на получените приходи от такси за обучение и на средства от държавния бюджет за издръжка на обучението. Определено бе допълнително трудово възнаграждение за научно ръководство на чуждестранни докторанти.

Гласувано бе и прието с пълно мнозинство преподавателите, ръководещи чуждестранни студенти, да получат допълнителни възнаграждения от по 1000 лв. на година.

„Имайки предвид, че ръководството на чуждестранен докторант, най-често на английски език, е сериозно предизвикателство, защото и дисертацията се пише на английски и се изисква сериозна подготовка, в правилника сме предвидили допълнително трудово възнаграждение. За ръководството на докторант са заложени 80 часа и нашето предложение е те да се заплащат по 12.50 лв., или 1000 лв. годишно”, обясни зам. ректорът по научноизследователската работа и докторантското обучение проф. д-р Иванка Станкова.

Така, както коментира ректорът, от една страна ще се стимулира академичният състав към набирането на докторанти от чужбина. От друга обаче, за да не се стигне до „изкривявания” и обучението да е на ниво, бе поставено ограничение, че бонусът ще се дава за до трима чуждестранни студенти на научен ръководител.

Междувременно от ръководството обявиха и добрата новина, че във Факултета по изкуствата за пръв път от завчера /28.09./ са зачислени трима докторанти от Китай.

Изключително важно е и взетото решение за промяна на правилника за развитие на академичния състав. Изменението е, че вече в 14-дневен срок преди откриване на процедурата за предварително обсъждане на дисертационния труд той ще се проверява с програма за плагиатство от оторизиран член на издателския съвет при издателския комплекс на ЮЗУ.

Промяната се налага, защото практиката през последните месеци показва, че има докторанти, които подават дисертацията няколко дни преди вътрешната защита, което затруднява проверката. Поради тази причина е фиксиран и влизащ в сила веднага след гласуването двуседмичен срок за проверка за плагиатство. Именно тази точка от дневния ред предизвика сериозно оживление и бе сред най-коментираните. Чуха се предложения подобни изменения да се въведат и при хабилитационните трудове, тоест при конкурсите за заемане на академични длъжности. Имайки предвид, че там процедурата е от друго естество и е по-продължителна във времето, а освен това се правят отделни проверки за плагиатство, бе прието антиплагиатство – с фиксиран 14-дневен срок да се прилага при дисертации за придобиване на ОНС /образователна и научна степен/ доктор, но и при „голям доктор”. На въпроса дали това се отнася и за чуждестранните студенти, проф. Юруков заяви, че ще важи за всички, независимо от езика.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене