Чинията на Бузлуджа с въоръжена охрана

Денонощна полицейска охрана ще има на рушащия се на връх Бузлуджа монумент, познат най-вече като Чинията. В съседство със стоманобетонния мастадонт днес бе докаран струващ малко над 3000 лв павилион, в който ще се настанят униформени от РУ „Полиция“ – Казанлък, които ще дават денонощното дежурство. Осигурено е електрозахранването на изнесения пост, има и питейна вода, коментира старозагорската губернаторка Гергана Микова. За елзахранването е използван оцелелият през годините резервен кабел, който е бил използван за генераторите в монумента преди той да затвори врати през 1991 година, когато е бил национализиран по силата на закона за имуществото на тоталитарните партии и организации.

Държавната охрана от монумента е била свалена преди повече от 15 години, когато е била заварена входната метална врата. Това обаче не е попречило от вътрешността да бъде отмъкнато всичко, което е можело да бъде изнесено, включително и медната ламарина от покривната конструкция. През последните месеци посегателствата върху обекта, който е сред 7-те най-интересни изоставени паметници на територията на някогашните соцстрани, са продължили с кражбата на соларен панел, използван за захранването на СОТ-а. През миналата седмица за пореден път с мобилен флекс е била изрязана входната врата към вътрешността на 70-метровия пилон с рубинената петолъчка. Най-вероятно това е било направено от любители на екстремни селфита, които с риск на живота се качват на най-горната площадка, въпреки забраната за влизане.

Разпоредено е набелязването на безопасен маршрут, който ще позволи до няколко месеца организирани групи да влизат в съоръжението, като това ще става срещу съответно заплащане, коментира Микова. При нея имало вече половин дузина официални запитвания от световни медии, които настоявали да проникнат в лабиринта, за да заснемат документални филми. Последното писмо било от екип на американската СNN.

През март т.г. стана ясно, че до няколко месеца едни от най-добрите европейски експерти по опазване и съхраняване на паметниците на културно-историческото наследство в Европа ще подготвят и ще предоставят на българската държава екшън – план за санирането на Чинията .

Монументът попадна сред седемте най-застрашени от рухване паметници в Европа в класацията на мрежата „Европа Ностра“, оглавявана от световния оперен певец Пласидо Доминго и института при Европейската инвестиционна банка, припомни арх. Дора Иванова, която преди три години представи свой проект за превръщането на конструкцията в действащ музей от съвременен тип.

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене