Димитър Атанасов: БСП в Петрич сега е беззъба, има нужда от нова сила

Изпълнителното бюро на БСП – Петрич прие декларация срещу приемането отново в редиците на партията на Димитър Атанасов, който преди няколко години оглавяваше социалистите в общината, а доскоро бе общински и областен председател на АБВ. Това се случи след като стана ясно, че АБВ в Пиринско ще се влее в БСП, а процесът на това обединение тръгна именно от Петрич. Изпълнителното бюро в Петрич е било свикано от председателя Йорданка Атанасова. На заседанието са присъствали Димитър Капитанов, бивши лидери на БСП – Петрич, бивши общински съветници, както и няколко секретаря на основни партийни организации. Самото заседание е продължило около 25 минути, изказали са се трима. Приета е била декларация срещу приемането на Димитър Атанасов в БСП, която ще бъде изпратена до централното ръководство на БСП и Корнелия Нинова. Защо не е желан в редиците на БСП, кой се страхува от него и какво се случва в партийната организация на БСП в южния град, отговор на тези въпроси дава Димитър Атанасов.

– Господин Атанасов, през последните дни бяхте атакуван от страна на ръководството на БСП-Петрич, в лицето на Йорданка Атанасова и Димитър Капитанов. Бяхте обвинен, че сте направили много злини и интриги на партията в южния град. Това се случи, след като стана ясно, че областната организация на АБВ, на която вие бяхте лидер, се слива в БСП. Защо се разрази таза съпротива срещу вас?
– Тази атака е породена от неистов страх от моето завръщане в редиците на БСП в южния град. Навремето, когато аз бях председател на БСП в южния град, организацията наброяваше над 1200 човека. Като доказателство ще кажа, че на последната общинска конференция, на която бях сменен с груби манипулации, присъстваха 203 делегати. Всеки един от тях представляваше шест човека, така че може да се сметне и да се види колко са били членовете. Доколкото сега тя е стопена наполовина, дори и повече. Тази неприязън идва само от двамата лидери на БСП, а не от самата организация. Имам прекрасни отношения с хората от структурите по места и съм категоричен, че те се радват от сливането на АБВ-петрич в БСП.
– Може би има страх, че ще предявите претенции към лидерското място на БСП в Петрич. Всъщност Йорданка Атанасова е категорична, че вие имате такива амбиции
– Не знам дали от това се страхуват, но ще им бъдат зададени много въпроси, на които трябва да отговорят. Но това ще стане с времето си.
– Всъщност за БСП в Петрич се заговори през последните дни, след като стана ясно, че приема в редиците си актива на АБВ. Чува ли се гласът на организацията по актуалните проблеми на общината?
– Не, няма и да чуете нищо от БСП в Петрич по злободневните въпроси и проблеми на хората. Предишният председател, винаги, откакто е в ръководстото на общинската организация, е работил с десните сили, респективно с бившия кмет Вельо Илиев. Дори пречеше на развитието на БСП в борбите му с тогавашното СДС, което вече не съществува.
– Димитър Капитанов ли имате предвид?
– Да.
– Той всъщност първи реагира на новината, че бившият областен лидер на АБВ се завръща в редиците на БСП. Усещате ли някаква съпротива от редовите социалисти в южния град?
– Не усещам никаква съпротива. Точно обратното. В момента, в който разбраха, че сливаме двете формации, доста хора ми се обадиха, с които съм работил в миналото в БСП, и ме поздравиха лично, дойдоха да се видим и заявиха готовност да работим заедно за изграждането и възстановяването на доста организации в БСП в нашата община, които в момента съществуват само на хартия.
– Иначе в Петрич какво се случва? Градът развива ли се? Справя ли се общинското ръководство, според вас?
– В Петрич нищо не се случва. Тече някакво безвремие и за съжаление общинският съветник, който представлява БСП, танцува заедно с общинското ръководство. Подчертавам отново, че той се казва Димитър Капитанов. Това е фактология, която може да се проследи, ако се погледнат и чуят изказванията му на сесия. Той е обвързан там, защото всички знаем какво е завършил, но сега се изявява като специалист във ВиК. Пази си мястото, пазят му мястото, само и само БСП да бъде беззъба.
– Непрекъснато говорим за лидерите на партията в Петрич. Всъщност кой е лидер там?
– Йорданка Атанасова е лицето, но дефакто Димитър Капитанов е ръководител в сянка, това не е тайна за Петрич и не е новина.
– Нуждае ли се БСП в Петрич от оздравяване?
– БСП има нужда от млада, свежа сила. Ще бъде много трудно, хората са обезверени, но усилията си заслужават.

Мария БЛАГОЕВА

Вестник „ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене