ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Мечтата на 5-годишния Никола е да ходи

Пореден родител на дете с увреждане е на път да смени страната, в която живее, заради липса на адекватно лечение. Единствената мечта на 5-годишния Никола е да проходи. „Обичам да си играя с децата на криеница”, заявява Никола Бежанаров, предава Нова телевизия. Когато е на 7 месеца, родителите му чуват диагнозата – спинална мускулна атрофия. „Крачетата и ръчичките започнаха да отпадат.
Като локумчета му станаха крайниците”, разказва Миглена Брайнова, майка на Никола. „Когато ни диагностицираха, професорът ми каза да си правя второ дете, това да го оставя в дом, за да не свикна с него, защото няма да доживее 2 години”, разказва Миглена. Майката не изоставя детето си. Но бащата изоставя тях. „Искал да си поеме живота отначало. Така ни каза и ние го пуснахме да си го поеме”, заявява Миглена. Така майка и син тръгват по чужбина, за да търсят лек. Следват болници в Милано, Рим и Австрия.
И насоки от тамошните лекари. „Реално е на 5, доживя петата годишнина. Надявам се да доживее още много”, заявява Миглена. На пазара в други европейски държави обаче от около година съществува инжекция, която се превръща в единствен шанс за лечение на хора с диагнозата на Никола. Инжекцията обаче струва около 120 000 долара. Бият се по схема. Дали Никола ще проходи, за колко време и колко инжекции ще са необходими – никой не се знае. Откакто е родила Миглена не е работила и за ден. „Той абсолютно нищо не може да направи сам.
Държавата ни плаща от ТЕЛК 930 лева на месец”, разказва Миглена. А разходите са всекидневни. Шините, ортезите, корсетът и количката се сменят всяка година. За да тренира както тялото, така и ума си, всеки ден Никола ходи на рехабилитация, плуване или логопед.
На 19 май Никола и майка му заминават за Австрия. Този път билетът им е еднопосочен, защото не знаят колко време ще се наложи да останат в болница. Казват, че след това ще се върнат. Не обещават, че винаги ще е така.
Ако искате да помогнете на Никола, може да го направите по банков път:
Банкова сметка:
BG 65 UBBS 80021067107340
BIC: UBBSBGSF
Титуляр: Миглена Николаева Брайнова
Основание: Дарение за Никола

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене