Скандален запис в редакцията на ТОП ПРЕСА разкрива: Местността „Антените“ край Благоевград е митница за ДАИ!

» ПОД 1000 ЛЕВА ПОДКУПИ НЕ СЕ ВЗЕМАТ! ГДБОП ДА ИДЕ ТАМ! » АЗ БЯХ РЕКЕТИРАН ОТ ДАИ – БЛАГОЕВГРАД,НЕ СИ ПЛАТИХ И МИ НАПРАВИХА 28 АКТА!

 10 от първоначално задържаните около 30 инспектори от „Автомобилната администрация“ в Благоевград, са с обвинения за корупционни практики и остават в арест.. Сред тях са роднина на служител от Министерството на транспорта и съпругът на прокурор от специализираната прокуратура. „Инспекторите от ДАИ-Благоевград са отчитали контролни дейности при проверяване на транспортни фирми, а нарушенията, които са извършвали те са били много сериозни, но са били прикривани с известна сума пари.“ Това обяви заместник-председателят на Специализираната прокуратура Даниела Начева на брифинг, посветен на вчерашната операция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС в ДАИ – Благоевград. Начева посочи, че в края на работния ден сумите са били разпределяни между тези инспектори, които са участвали в проверката на транспортните фирми. Средно 1200 евро на ден общо са изкарвали чрез престъпната си схема задържаните служители. Схемата била проста – транспортни фирми са изнудвани да плащат между 300 и 600 евро рекет, за да не им се наложат санкции за големи нарушения. Вместо това инспекторите отчитали дейност, като вписвали дребни нарушения, някои дори подправяли. Екипите от по двама души се формирали на случаен принцип, а парите се разделяли в края на работния ден. Изнудваните транспортни фирми получавали известия, че ще бъдат проверени. В документацията трябвало да сложат парите за подкупа и да я върнат. а читателите на Топ Преса им прави впечатление, че при акцията на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС без белезници бе изведен само и единствено инспектор Кирил Механджийски, който вчера не бе привлечен, като обвиняем в организирана престъпна група, както колегите си: Ето пълния списък на задържаните при зрелищната акция служители на ДАИ – Благоевград, на които вчера им бе предявен обвинителен акт за организирана престъпна група. Всички 11 служители са задържани с прокурорско постановление за 72 часа. Мярката за неотклонение ще се гледа на 27 април /петък/ в Наказателен специализиран съд – София.

В АРЕСТА ОСТАВАТ:
Ангел Янчев
Димитър Занков
Никола Панов
Евтим Гоцев
Бойко Ханджийски
Райко Динев
Красимир Иванов
Георги Глинджурски
Росен Марков
Петър Денишев
Димитър Туджаров

КОИ СА РЕКЕТИРАНИТЕ?
„Обикновено това били изтекли срокове на годишни технически прегледи на транспортни средства, които следвало да осъществяват транспортна дейност. Имало е и случаи, при които за да се стигне до такъв минимален размер на глобата и да се установи нарушение, което да не се санкционира тежко, самите инспектори са извършвали подправка на товарителници на конкретни транспортни средства, така че да се окаже, че към датата на извършване на съответния транспорт, конкретното транспортно средство е били с изтекъл годишен технически преглед“„
Така се отчитали активна дейност по контрол на тези транспортни фирми, а от друга – сериозните нарушения, които тези фирми са допускали, са били прикривани.
„Съответната компенсация за това са били съответните подкупи, получавани от инспекторите. Тези подкупи са били поставени в пликове, размерът е бил около 300 евро на транспортна фирма и са били поднасяни в работните помещения на тези инспектори под документите, които е следвало да представят. Екипите са били формирани на случаен принцип във всеки определен ден под график. В края на работния ден сумите, събирани като подкуп са били разпределяни между инспекторите, участвали в конкретния ден в дадена проверка на дадена транспортна фирма“, допълни прокурорът.

Ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев заяви, че с ГДБОП работят като добре смазана машина. Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов обясни, че първоначалните данни, които са придобили са от пострадали – лица, които са плащали подкупи и от техни оперативни източници. „Първоначалната информация я придобихме от началото на месец ноември”, каза той. Гешев потвърди, че сред обвинените е и съпруг на прокурор от специализираната прокуратура. „Наказателната отговорност е лична за лица, които са извършили престъпления. Специализираната прокуратура не покровителства никого, включително и близки на нейни служители”, каза той. Да, каза той, факт е, че „едно от лицата, явно, е съпруг на прокурор от специализираната прокуратура”. „Да, това е факт, но е факт и че това лице към момента е с повдигнато обвинение, взета му е мярка 72 часа и ще носи отговорността в зависимост от това какви доказателства се съберат, както ще бъде за останалите привлечени към наказателни отговорност лица”, заяви Гешев. Тя от вчера е в отпуск. Става въпрос за Ангел Янчев, който е съпруг на Ирина Арменова, която беше зам.-прокурор на Районна прокуратура – Петрич преди да спечели конкурс за преместване в спецпрокуратурата.„Да, има и лице, мисля че зам.-шеф на ДАИ Благоевград, който е в роднински връзки със служител от Министерство на транспорта”, призна още той.

Както винаги обаче, напук на приказките, че няма привлечен за ръководител на организираната престъпна група, Топ Преса, разполага със запис на човек от СБА от Югозапада, чието име засега няма да споменем, който разкрива, че ръководителят на групата е Бойко Хаджийски. Публикуваме стенограма от въпросния запис, който разкрива още подробности за схемата за рекет.
НА ВНИМАНИЕТО НА ГДБОП:
– Здравейте, Стаменов на телефона от вестник „Топ Преса. Как се казвате?
– ……
– Вие сте управител на СБА – ****.
– Да. Искам да разкрия истината за Бойко Хаджийски от ДАИ – Благоевград , който е началник на сектор „Инспекторите“ е ръководител на тая група, която е арестуваха.
– Става въпрос за арестите в ДАИ преди дни?
– Да.
– Бойко Хаджийски е ръководител на тази група дето е взимала парите?
– Да.
– А вие сте човек, който е плащал?
– Не. Аз съм бивш служител на ДАИ и на МВР – София. Аз не си плащах.
– Т.е. вие не сте си плащали и за това ви се е правело сечено?
– Там са подметнали нещо. Идват при мен медиите. Постоянно ми правят проверки. Пишат, че няма проблеми. Който си е платил по банков път или с бележки ги извадиха и има акция срещу тях.
– Искам да ми обясните цялата схема, защото на мен не ми е ясно. Как така се плаща?
– Както си сега ти. Отиваш в „ИзиПей“, казваш си номера на автомобила и си плащаш. Да не ходиш там да се редиш с бабичките.
– Ама какво си плащаш? Такса някаква?
– Не. Данъка на автомобила, на жилището. И идват хора, носят ми бележки и тия‘ идват при мен и казват, че с тая бележка не става, защото нямам стикер. Ние не сме данъчна служба да казваме на хората кой какво да си плаща.
– Т.е. Вие извършвате услугата „Преглед на коли“?
– Да.
– И аз идвам да си направя преглед на колата и?
– И идваш и ми казваш „Боби, трябва да пътувам спешно за Гърция, имам си работа“. И аз от там ти казвам, че трябва да идеш да си платиш данъка, като таксата може да я платиш и в „Изи Пей“. А тоя Бойко Хаджийски, той ги пише актовете. За един ден, на един човек написа 28 акта. А в никакъв закон ги няма тези актове. Все едно катаджия да те спре и да види, че си без колан и да ти насвятка 28 акта.
– Доколкото си спомням, преди време този Бойко Хаджийски искаше да става шеф на ДАИ?
– Той е от тези комунистите. Когато беше Орешарски премиер, той тогава беше шеф 1 година. После го махнаха.
– Значи искате да кажете, че той се заяжда с вас, че хората са си превеждали парите за данък по „ИзиПей“, а не в данъчното?
– Да. Като дошъл при нас, мен ме е нямало. Мърморел е на нашите служители, че ще трябва да се научим да си плащаме. За какво да си плащам? Тези рекетьори ли са? Това са измислени герой. По този начин избягах от полицията, от ДАИ също. Не искам да ме рекетират. За трети път става това нещо. Той е началник на 7 човека инспектори. Той и тия 7 – други няма. Питали ли сте защо денонощно на местността Антените в Благоевград има ДАИ-джии. Всички под 1000лв. подкуп не вземат. Там е като митница на ДАИ. ГДБОП да идат там.
– Това е потресаващо, наистина. Ужас.
– Да. На един човек 28 акта. Представяте ли си?
– Вие не сте плащал рушвети, но сте получавали намеци за рекет. И за това, че не сте си плащали, са ви направили 28 акта?
– Да.
– Какви пари искат на месец?
– Не знам. Не ме интересува.
– Т.е., ако трябва да анализираме, т.е. давате си 500 евро на месец на ДАИ-джията и вашият пункт няма кой да го проверява?
– Да.
– Ужас. Потресаващо.
Целия аудио запис можете да чуете този уикенд в предаването „Неудобните“!

Вестник „ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене