X Международен фестивал „Среща на студентските хорове“ се провежда от 16 до 19 април в Благоевград и София

От 16 до 19 април ще се проведе X-тият Международен фестивал „Среща на студентските хорове“, който се организира от Американския университет в България и се посвещава на 25-тата годишнина на учебното заведение.

Във фестивала ще участват хорове от Русия, Словакия и от цяла България.

В първия фестивален ден ще участват Младежки духов оркестър при Първа английска гимназия – София с диригент Николина Ангелова, Смесен хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев, Хор „Радуга“ от Москва с диригент Елена Дунаева. Официалното откриване е от 19 часа с концерт на Акадамичен народен хор при АМТИИ – Пловдив с диригент проф.д-р Костадин Бураджиев. Концертите са в новата театрална зала „Карл Джераси“ в сграда АБФ, АУБ-Благоевград.

Вторият фестивален ден – 17 април, е изцяло в София. В Аулата на СУ „Св.Кл.Охридски“ концерт ще изнесат Хор „Радуга“ от Москва, Дамски камерен хор „Лира“ с диригент доц.Галина Попова, Младежка вокална формация „Децата на Орфей“ – София с диригент Венеция Караманова и Акадамичен хор „Ангел Манолов“ – София с диригент Дарена Попова.

В третия фестивален ден – 18 април концертът ще бъде в Първо студио на Българското национално радио. Ще участват: Акадамичен хор „Св.Параскева“ към НХА – София с диригент д-р Галина Луканова, Камарен хор при МФТИ – Москва с диригент Александра Лузаянова и Смесен хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев.

В последния фестивален ден – 19 април, почитателите на хоровото изкуство отново ще имат възможността да му се насладят в Благоевград. Освен концерт, в този ден ще има и две съпътстващи събития:  От 16.00 часа в Библиотека „Паница“ в АУБ проф.Милан Колена от Братислава, Словакия ще изнесе лекция на тема „Интерпретация на латинския текст в хоровата музика“, а от 17.30 часа д-р Николина Кротева от ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград ще представи книгата си „Хоровите послания на Николай Стойков“. От 19.00 часа е заключителният концерт с участието на Университетски състав за старинна музика към СУ „Св.Климент Охридски“ – София с диригент Красимира Цуцуманова, Вокален ансамбъл „Езерец“ при читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград с диригент Илиян Юручки, Камерен хор при МФТИ – Москва и Фолк-джаз формация при НБУ – София с диригент доц.д-р Георги Петков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене