Страх от проклятие! Село на нож срещу кардиохирург, започнал стоеж върху мистична подземна църква

38785-632x358

Хората от с. Илинденци, община Струмяни, са в паника д-р В. Зехиров да не им навлече гибелния гняв на траките

Столичен кардиохирург иска да навлече проклятие върху цяло село, защото от месец строи хотел върху подземна църква, това е грях, който ще изкупуваме всички, скочиха жители на с. Илинденци, община  Струмяни.

Вьпреки че бил предупре­ден за светотатството, кое­то е на път да извърши, д-р Борис Зехиров вече е издъл­бал във варовиковите скали над горната махала на Или­нденци основите за бъдещия строеж и е направил скеле­то за първа плоча, притесн­яват се местният краевед и бивш читалищен секретар Димитрина Везенкова, илинденчанката Траянка Котева и сестра й Петрана Котева, която е данъчен служи­тел в Сандански.

Първоизточникът на твър­дението за загадъчната под­земна църква от времето на траките, чийто купол стигал до билото на хълма със за­почнатия от доктора строеж, е Траянка. Тя била чувала за този старинен и обвит с мис­тика храм от дедите си. За­това заедно със сестра си и Димитринка от един месец са започнали безпрецеден­тна атака с жалби до всевъз­можни институции, с които настояват д-р Зехиров да спре строежа, а държавата максимално бързо да обяви цялата местност за защите­на територия, още повече че районът попада в границите на „Натура 2000“. От евро­пейското и националното за­конодателство обаче не произтичат преки забрани за ползването на ресурсите и строителството в тази зона, затова защитничките на ар­хеологическите богатства в Илинденци настояват за спе­циален статут на хълма, би­лото на който е купено от кардиохирурга, и по възмож­ност в него изрично да е упо­менато, че се забраняват всякакви строителни дей­ности.

Работещите в Общинска­та администрация на Струм­яни са се хванали за главите от безпрецедентния казус.

От една страна, всички здравомислещи в община­та неистово искат районът им да се развие, което би могло да стане основно чрез легендарната керацуда и археологическия туризъм. От друга страна обаче, док­торът си е документално на­пълно изряден. Д-р Зехи­ров, който специализирал инвазивна кардиология в гр. Милано и в Япония, рабо­тил е доскоро в Токуда бол­ница, а от ноември 2012 г. е в Сити Клиник в София, ку­пува три съседни парцела на хълма в горна махала на с.

Илинденци в началото на 2013 година. С продадени­те му квадратни метри земя от санданчаните Иван и Христина Ангови и Петра, Иван и Георги Амови от с. Илинденци той на практика си прави общ терен на би­лото на хълма от 1,4 дка, за които плаща сумарно 3000 лв. Само за година кардиохирургът успява да си изва­ди всички възможни разре­шителни за строеж. На 20 март 2014 г. получава фи­налното разрешение от об­щина Струмяни и веднага праща хидравлични маши­ни и багер на мястото, за да издълбаят основите във ва­ровиковия хълм.

В документално отноше­ние докторът е напълно из­ряден и няма как да замра­зим строежа му, освен ако нямаме обезпечителна запо­вед от съда, обяснява глав­ният специалист в община Струмяни Вера Боянска. В същото време трите жени, подели битката за запазва­не на хълма, нямат частни претенции към терена и на практика не са заинтересо­вани лица, затова и съдът няма законово основание, на което да ги конституира като ищци в един евентуален съдебен процес.

Кметът на Илинденци Боян Ибришимов също призна, че е чувал за под­земната църква, но според него тя е на петдесетина ме­тра встрани, в долината между „докторския“ и съсед­ния хълм. На съседния има неизследвана пещера, от която тръгва дълъг подземен тунел, той завършва с коро­зирала метална врата, коя­то никои не е отварял, и ако има църква, то тя е зад вра­тата, разказва местните ле­генди Ибришимов. Това обаче далеч не е единстве­ната легенда за „мраморно­то“ село, което се нарича та­ка заради мраморната ка­риера, работеща тук по вре­мето на социализма. Над горната махала се извисява мрачната скала Казана, за която се говори, че преди хилядолетия е била зандан. Казана също не е изследван, за отворите в предната му част хората разправят, че били „караулните“, а килии­те на затворниците гледали назад, към другите скали около селото.

Не е хубаво, ако отдолу има църква, но ако е така, при изкопните работи работ­ниците все щяха да стигнат до някакви артефакти, ко­ментира кметът Ибришимов, който ни отведе до строежа на д-р Зехиров. Като квадра­тура той по-скоро прилича на къща, но може и наисти­на човекът да вдигне хотел – тип гъба, предположи сел­ският управник. Засега той е доволен от новия заселник, защото д-р Зехиров му обе­щал да оправи пътя до имо­та си, след като приключи строителството.

Според Везенкова, която е будната съвест на местно­то население, теренът око­ло „докторската“ скала е „поднебесното място на Ар­хангел Михаил, който напра­вил от глина първите хора Атам и Еуя“, тоест оттук е тръгнала световната циви­лизация. Цялата история на с. Илинденци тя е събрала в дипломната си работа в ЮЗУ и дори е раздала копия от нея на местните управници.

Кметът на Струмяни Емил Илиев призна, че той също е получил копие и съвсем вни­мателно го изчел. Не знам дали има подземна църква, но много от нещата в трудо­вете на Везенкова наистина звучат логично и съм убеден, че държавата трябва да се захване сериозно с обстой­но археологическо проучва­не на терена, категоричен бе Илиев.

 Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене