Отложиха делото срещу Станишев

Станишев

Софийски градски съд за втори път не даде ход по делото срещу председателя на БСП Сергей Станишев за загуба на секретни документи. Причината за отлагането на заседанието е тази, че Станишев все още не е получил препис от постановлението, което е основата за образуване на дело срещу него, предаде Фокус.

Сергей Станишев е обвинен за изчезването на доклади, като Софийска градска прокуратура, предлага административно наказание за председателя на БСП. След предишното заседание е било изпратено писмо от прокуратурата до председателя на Народното събрание за получаването на това постановление, но от него все още няма отговор.

В заседателната зала е присъствал адвокатът на Станишев, Васил Василев, който е отговорил на въпрос на журналисти за това дали има някакъв шанс това дело да започне, с думите: „Работодателят се използва, когато има някаква пречка обвиняемият да получи лично документите – при Сергей Станишев няма такъв проблем. Поставям въпроса отново – какъв е проблемът Сергей Станишев да получи препис от постановлението на прокурора в деловодството на Софийски градски съд? Очевидно тук има някакъв проблем, и очевидно и за мен това е проблемът, който съществува в секретното деловодство на парламента”.

Василев обясни пред медиите, че прокурорът трябвал да внесе делото с обвинителен акт или постановление в съответния брой копия, за да има за всяка една от страните.Следващото дело е насрочено за 16 юни 2014 година.

На първото заседание на 18 март 2014 г. обвиняемият Сергей Станишев не се е явил, а защитата е поискала предишния ден делото да се отложи. Към тази дата червеният лидер не е получавал препис от постановлението, което е основата за образуване на делото срещу него. При тези производства това постановление замества обвинителния акт и поне 7 дни преди заседанието трябва да получи копие, което към 18 март не е получено.

Проблемът е, че прокуратурата е сложила гриф за класифицирана информация на постановлението.Защитата посочва, че поради тази причина не й се предоставя постановление, защото то е секретно.

Софийска градска прокуратура трикратно е внасяла досъдебното производство в СГС с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Приложението е задължително, тъй като за повдигнатото обвинение се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 години или пробация, обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене