Стефан Делиов, за провала на драг и дрифт шоуто на летище „Сапарева баня”!

От какво се уплаши Владимир Илиев председател на Българската федерация по автомобилен спорт?

За втора поредна година „Kochinka Team Racing” се нае с нелеката задача да организират събитие, в което да съберат всички фенове на драг, дрифт, стенс и тунинг шоуто в България. Този път „джигитите” отвориха сърцата си за Цветомира Гущерова, която е родом от дупнишкото село Яхиново, тя се нуждае от 24 000 евро за трансплантация на нов бъбрек. „Приятели, свързаха се с нас и ни предложиха да подкрепим една благотворителна акция. Ние решихме да съчетаем полезното с приятното, и да подкрепим Цветомира Гущерова! За нас лев или два са нищо, но за нея са много! Нека покажем че и ние “джигитите” имаме сърца! На събитието ще има кутии, в които всеки ще може да пусне колкото има възможност и да помогнем! Когато държавата не помага на народа си, народът сам се грижи за себе си!” – споделиха организаторите от “Kochinka Team Racing”. Събитието трябваше да се проведе на летище „Сапарева баня”, на 1.04 /неделя/ с начален час – 10:00. Участие в него можеха да вземе всеки един, който е пленен от автомобилните спортове. Без значение каква марка е управляваният автомобил и стилът на каране. “ALL IN ONE” без да робуваме на марки, стилове на каране или вкусове към автомобилите. Въпреки добрите намерения и благородната кауза шоуто не се състоя. Виновен за това е 69-годишният председател на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) Владимир Илиев!

Стеф, разкажи каква беше идеята?

– Идеята тръгна още миналата година. Искахме още миналата година да изнесем хората от улицата на пистата. Да ги няма тези незаконни състезания по улицата и така нататък. Веднъж или два пъти в годината да се събираме на места, на които не е толкова опасно. Като на бивши летища и т.н. Миналата година го направихме. Нямаше абсолютно никакъв проблем с никой. Тази година решаваме да го направим и като видяхме, че от миналата година има голям интерес към това нещо и посещаемост решихме, че можем да направим и нещо добро. Решихме да направим и благотворителна акция. За едно момиче от Яхиново, което се нуждае от трансплантация на бъбрек. Майка и е съгласна да стане донор, но нямат финансовата възможност да го направят. Събрали са парите, но нямат възможност да заминат. Ние преценихме,че примерно от 2000-5000 лв. можем да съберем.

Парите от какво се събират? От такса ли?

– Не не. Който иска и има желание оставя. Минус един литър гориво, плюс един живот. Това ни беше идеята. Сутринта в неделя отиваме на пистата, беше към осем и нещо. Отиваме и виждаме повече от обичайно полицейско присъствие. Спираме до тях. Поздравихме ги и ги попитахме защо са този път толкова много. Те ни казаха, че чакат организаторите. Ние казахме че сме организаторите и ги попитахме какво искат. Те съответно ни казаха, че мероприятието няма как да се проведе. Току що им се били обадили и наредили да гонят всеки един който дойде. Ние им казахме, че имаме над 1000 заявки и че няма как да гонят. Те продължиха да твърдят, че така им е било наредено. Ние съответно започнахме да спорим. След малко дойде един господин с един джип. Явно с по-висок чин от Полицията. Дойде този господин и ни показа някакво писмо от БФАС – Българска федерация по автомобилен спорт, в което пишеше, че единствено те имат необходимият лиценз за провеждането на каквито и да е състезания. Тази сбирка била нерегламентирана. И помолили Община и Полиция да вземат мерки за непровеждането на това мероприятие. Пристигат хората. Имахме над 700 състезателни автомобила от цяла България. Повечето пристигнаха на платформи. Над 500 лв. е струвало на всеки един от тях да дойде на това състезание. Отделно хората, които имаха желание да дарят и т.н. Пристигат вече хората, а ние незнаем какво да правим. Помолих ги ако обезопасим района дали ще може да се проведе?  Те категорично отказаха. Оттам дойде някакъв представител на общината. Ние се бяхме събрали вече хиляди…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене