Благоевградските учители: Трудно е да накараш съвременните ученици да четат книги

Четящо момиче

Огромно разминаване между това, което учат децата и техните потребности. Това констатират учители от средните училища в Благоевград. Интереса към четенето, към книгите и науката зависи от учителите. Тяхна е основната задача да накарат младите да залягат над образованието. Това е мнението на учителката по български език и литература от 5-о СОУ „Георги Измирлиев” Мария Жостова.

„Много е трудно с тези интернетни пространства и доста млади хора малко приемат библиотеката и книгата като нещо сериозно в техния живот, а те са необходимост“, каза учителката по български език и литература Мария Жостова.

Наблюденията на учителката по български език и литература са че съвременните деца имат добро ниво на грамотност, въпреки че има и тежки случаи.

„Трябва по-голяма част от образованието по български да се отделя на правописната, граматичната и пунктуационната норма, защото малко са часовете определени за български език, особено в среден курс“, каза още Мария Жостова. 

Днес учениците от 9-и клас на училището напуснаха класните стаи за един час и се включиха в среща-беседа в регионална библиотека „Димитър Талев”. Поводът бе 100 години от рождението на писателя Андрей Гуляшки.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене