Подробности! Алекс опря нож на шията на свой съученик

Любопитни факти около скандала в СУ „Христо Ботев“ в Сапарева баня, при който осмокласник опря нож в шията на съученик, бяха разкрити вчера. Инцидентът, за който „Струма” съобщи, се разиграл по време на часовете. Венцислав Г. е поискал разрешение от учителката да излезе до тоалетната и тя го пуснала. В коридора на училището го пресрещнали Алекс В. и Георги А. и се нахвърлили да го бият. Алекс извадил джобно ножче и го опрял в шията на Венцислав.

Ето какво заяви директорката на училището Е. Гелева: „Алекс и Георги е трябвало да са в час по физкултура, но са се шляели в коридора на училището. Венцислав и Алекс имат дрязги помежду си от две години. Венцислав пуска шеги, които са неразбираеми за някои от децата, и често е обект на подигравки от другите ученици. С него от три години работи психологът на училището Диана Васева, защото ученикът има проблем, по-бавно усвоява учебния материал. По време на инцидента чистачката е видяла какво се случва и ги е разтървала. Алекс се заканил на Венцислав с думите: „Спри да се закачаш с Георги, иначе ще те убия, ще те хвърля в тоалетната“. Класната на Венцислав ме уведоми за случилото се и аз извиках полиция. Извиках и родителите на трите деца. Проведохме разговор с тях, тъй като Алекс не за първи път се бие и се заяжда с ученици. Баща му Владимир обещава, че ще вземе мерки, но нещата вървят на по-зле.

Полицаите извършиха пълно разследване. Иззеха ножа на Алекс и го дадоха на баща му. В петък свиквам извънреден педагогически съвет и ще решим дали да изключим Алекс, който е с последно предупреждение за изключване. Екипът ни в училището е само от жени и момчетата нямат никакъв респект от нас“, заяви директорката Е. Гелева.

На въпрос вярно ли е, че преди около два месеца е имало тежък побой над ученик в училището, зам. директорката Добрева заяви: „Имаше инцидент, но чак пък тежък побой не е било. Имаше едно дете с насинено око от друг ученик. Взети са мерки. Детето беше закарано на лекар в Дупница“, заяви Т. Добрева.

Психоложката в училището Диана Васева по повод инцидента с Венцислав коментира: „Момчето е аутсайдер. Иска да е забележим и затова често изпада в конфлитктни ситуации. Доскоро влизаше в директна саморазправа, ако някой го засегне. Сега търси помощ от по-възрастните. Агресията сред учениците е голяма. Някъде нишката е скъсана, за да се стигне до това положение“, категорична е Д. Васева.

Репортер на „Струма“ откри майката на Венцислав – Мария. Ето какво заяви тя по повод жестокия инцидент със сина й в училището: „Алекс не за първи път се отнася агресивно към сина ми, но този път премина всички граници. При предишни сбивания сме разговаряли с баща му Владимир, който винаги е откликвал и е говорил със сина си. Имаше период на затишие на разправиите между тях, сега изведнъж извади нож. Не виня родителите му. Те правят всичко възможно да го превъзпитат, но детето си е буйно.

Но моето дете не тъпан и всеки, който мине, да го бие. Преди около месец Венцислав си дойде с насинено око, синините още личат на лицето му. Тогава две деца го бяха държали, а трето го ударило в лицето. Директорката на училището извика тогава родителите на детето, което го беше ударило, и се оказа, че без да иска, е нанесъл удар в лицето на сина ми. Аз съм възпитавала детето си да не се бие в училище и на улицата, да е кротък и затова често е обект на побои и подигравки“, заяви майката на Ванцислав – Мария.

Бащата на Алекс потърси вчера майката на Венцислав и й поиска извинение от името на сина си. Ето неговата версия за инцидента: „В събота Венцислав и Георги се скарали, докато ритали мач. Георги е приятел със сина ми и е страхливо дете, оплакал се на Алекс, че бил нагрубен от Венцислав, и го подтикнал да го сплашат. Не казвам, че синът ми е кротък. Имал е и други лоши прояви в училище, но се води по акъла на други деца. В петък ще го изключат от училище. От Детска педагогическа стая ми казаха, че ще ги изпратят двамата с Георги в трудово-възпитателно училище във Варна. Ако го изключат от училище, няма да го записвам на друго място. Ще работи в обора, ще рине изпражненията на животните. Често пъти съм му давал пример със затворниците, които наемам от общежитието в Самораново да работят във фермата ми, и съм му казвал, че ако не си подобри поведението, ще завърши като тях в затвора. Не го бия и няма да го пипна с пръст, но ако трябва, ще пропусне една година от училището и ще работи във фермата с животните, дано се вразуми“, заяви бащата на Алекс.

Репортер на „Струма“ се опита да се срещне и с родителите на Георги, но се оказа, че баща му е на работа в София, а майката е в напреднала бременност и не пожела да коментира инцидента със сина й.

За случая е уведомено РУО на МОН в Кюстендил. Директорът на Регионалния инспекторат Радостина Новакова заяви по телефона за „Струма“: „Още в деня на инцидента получих информация от директорката на училището Гелева за случилото се. Аз съм изпратила доклад до Министерстовото на образованието. Изцяло решаването на проблема е в ръцете на директора на училището. От Министерството ще решат какви мерки да предприемат спрямо директора на училището заради допуснатия инцидент по време на час“, заяви Р. Новакова.

Днес на заседание на ОбС – Сапарева баня ще се разглеждат докладни за личностното развитие на децата от Сапарева баня и работата на комисията за закрила на детето към общината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене