Съвети за най-новите посетители на Благоевград

Любопитно четиво, предназначено предимно за първокурсниците – студенти на двата вуза, както и за тинейджърите, които за първи път се озовават в Благоевград

Тони СТОЯНОВ

Тревожен факт се наблю­дава през последните го­дини в Благоевград. Един от най-красивите градове нощно време се превръща в арена на сбивания. Няма седмица, през която да няма побои, сдърпвания и разпра­вии. Любопитен факт е, че през последните години все по-рядко благоевградчани се бият с местни. Повече­то сбивания стават между групички, дошли от съседни села и градове. Въпросите тук са много, някой от които: “Проблемът в благоевград­чаните ли е?” или пък “Не са ли виновни гостите на града, дошли пияни с цел провокация и предизвиква­не на побоища?”. Каквото и да предполагаме, фактите са налице. Равносметката: Ежеседмични посетители на МБАЛ Благоевград.

Наблюдавайки какво се случва през последните пет години можем спокойно да обобщим, че младежите търсят умишлено сканда­лите, провокирани от дъл­боката агресия, съчетани с консумация на огромни количества алкохол и често наркотици. Как би се раз­решил този проблем? Тези агресори трябва да спорту­ват, да правят нещо полез­но. Законите? Да, законите определено не са налични – не и в Благоевград. Тук важат законите на джунгла­та, колкото и смешно да зву­чи това. Ако трябва да сме честни с Вас, то решение на проблема не виждаме. Пе­симистично, но факт. Нещо повече, виждаме увеличава­не процента агресори. Не ис­каме да излизаме с позиция в защита на благоевградча­ни, но трябва да отчетем и фактът, че преди 10 години, например – Благоевград не бе никак гостоприемен град. Хора от околностите се страхуваха да посетят но­щен областния център и да проявяват своеволия. Днес, през 2016 година, местните са повече от гостоприемни. Не така стоят нещата когато гости на града прекалят.

ЕТО И ПЕТ ОСОБЕНО ВАЖНИ СЪВЕТА КЪМ ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА НОЩНИ КЛУБОВЕ И ДИ­СКОТЕКИ В БЛАГОЕВГРАД:

  1. Не закачайте прия­телка на благоевградча­нин!
  2. Не псувайте благо­евградчанин – няма да разберете колко лесно ще се озовете в местната болница.
  3. Забавлявайте се и не дразнете хората около Вас – без причина никой няма да Ви нарани.
  4. Бъдете приятелски настроени, а не темерути.
  5. Старайте се вечерта да Ви завърши в легло на при­ятно изглеждаща студентка, а не районното.

Можем да изредим още много съвети, които биха помогнали да не проявява­те агресия, но преди всичко – забавлявайте се! Радвай­те се, съобразявайте се с околните и всичко ще бъде наред. В обобщение на напи­саното по-горе ще Ви кажем, че наистина благоевград­чаните са добронамерени и отворени към хора от всеки един град, етнос, външен вид и пол.

Много младежи не помнят какво беше положението преди десетилетие, когато ром не смееше да припари до главната търговска ули­ца, да не говорим в диско­тека или фитнес зала. Сега вече сами виждате, че това не е така. Смело можем да заявим, че в 80% от случаите причини за агресия, побои и злоуми са в гости на Благо­евград – било то пияни чуж­денци, пияни гости от някое село или съседен град.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене