Село Жижево с нова джамия

След продължили близо една година ремонтни дейности беше официално открита новоремонтираната джамия в село Жижево, Община Сатовча.

Церемонията се проведе на 17 февруари 2018 година (събота), като официален гост беше главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи. Сред присъстващите бяха и домакинът на събитието и районен мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, също и районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих. Тържеството уважиха курсисти от Школата за хафъзи в град Мадан, както и десетки мюсюлмани от Жижево и околните населени места. То беше съпътствано с четене на Коран и курбан, даден от местните мюсюлмани.

Откриването на новоремонтирания мюсюлмански храм беше съчетано с отбелязването 105-ата годишнина от т.н. „кръстилка“ в региона – насилствено покръстване на мюсюлманите и смяна на имената им с български, при което на 17 февруари 1913 година в селото са заклани повече от 250 момчета и мъже.

По повод годишнината от трагичното събитие, взело живота на почти всички мъже в селото – след откриването на ремонтираната джамия в Жижево гостите се събраха на мястото на масовото клане, където отправиха дуа за жертвите.

„Джамията в Жижево също неколкократно е била опожарявана в периода на „кръстилката“. И въпреки че до последно функционираше, сградата беше в окаяно състояние. По време на ремонта джамията беше укрепена. Изградена беше и подпорна стена, така че да се укрепи и самият терен, върху който се намира сградата. Всичко това се случи с личните средства на местното население.“ – сподели за Grandmufti.bg Айдън Мохамед, районен мюфтия на Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене